Хиляди жители на Швеция имат в телата си имплантирани микрочипове,

...
Хиляди жители на Швеция имат в телата си имплантирани микрочипове,
Коментари Харесай

Ето защо хиляди шведи си имплантират микрочипове

Хиляди поданици на Швеция имат в телата си вградени микрочипове, които могат да бъдат употребявани като безконтактни кредитни карти, достъп до работното място и даже като средство за легитимация в публичния превоз. След като чипът се озове под кожата му, човек към този момент няма потребност да се тревожи, че може да загуби транспортната си карта, да вземем за пример, нито му се постанова да носи голям портфейл.

Чипът действително служи като цифрова връзка с ключове. За задачата се употребява NFC (near-field communication, англ. връзка в близко поле) технологията. Става дума за безжичното изпращане на информация от въздържан чип към читател. Това е допустимо единствено, когато те са на към 4 см един от различен.

Така чипът в ръката разрешава на шведите да вършат всички тези неща, които към този момент изброихме по-бързо, елементарно и комфортно. С напредването на технологията ще е допустимо да се прави даже повече.

Но за доста хора концепцията да имат микрочип в тялото си звучи по-скоро анти-утопично, в сравнение с практично.

Същевремено налице е и съпротива против технологията. Като вероятни опасности се показват освен инфекциите или реакция от страната на имунната система, само че най-много опцията данните от чипа вероятно да бъдат откраднати. В момента тези данни са малко, само че се чака да нарастват от ден на ден.
Въпреки всичко модата е налице. Някои допускат, че в основата й може би стои сполучливата обществена политика в Швеция. Всъщност факторите зад това към 3500 шведи да имат микрочипове, вградени в телата им, са доста по-комплексни. Този феномен е отражение на неповторимата биохакинг среда в страната.

Ако погледнете под повърхността, ще видите, че любовта на шведите към всичко цифрово е доста по-дълбоко вградена в тях от тези микрочипове.

Що е то?

Терминът „ био-хакери “ се отнася за биолози дилетанти, които правят опити в биомедицината. Това обаче се случва отвън обичайните институции като университети, медицински компании и други обекти, където налице е теоретичен надзор. Точно както компютърните хакери хакват компютри, биохакерите вършат същото с всичко биологично.

Биохакингът с изключение на всичко е и просвета, освен това с много субкултури – членовете на всяка от тях има разнообразни ползи, цели и идеологии. Отличават се обаче две съществени групи: „ уетуеър хакери “* и трансхуманисти.

„ Уетуеър хакерите “ са елементарни хора, чието занимание е биологията. Те си основават домашни лаборатории благодарение на подръчни материали.

Те практикуват така наречен „ спестовна просвета “ - търсят евтини решения, които да подобрят стандарта на живот на хората в разрастващите се трани. Но също така те правят и по-закачливи опити. При някои от тях, да вземем за пример, растения биват генно-модифицирани, с цел да станат флуоресцентни, или водорасли се употребяват, с цел да бъдат основани нови типове бира.

Другата група – трансхуманистите, се концентрират върху подобряването на човешкото тяло. Дългосрочната им цел е да бъде „ усъвършенствана “ цялата човешка раса. Според тях, единствено посредством самоусъвършенстването ни и преборването на биологичните ни ограничавания ще можем да се състезаваме с изкуствения разсъдък в бъдеще.

Често, другите биохакинг среди в страните са отражение на другите общества и просвета, в които те се развиват. Така да вземем за пример европейските био-хакери като цяло се разграничават от северноамериканските. Тези в Северна Америка са се заели с търсенето на други възможности за възприетите практики на опазване на здравето.

Европейските групи от своя страна са се фокусирали върху това да намерят метод да оказват помощ на хората в разрастващите се страни или се занимават с артистични био-проекти.

Но в Швеция биохакинг културата се разграничава от тази в останалата част на Европа. Шведските биохакери като цяло са част от трансхуманисткото придвижване. А точно трансхуманистите – и в частност подгрупата „ грайндърс “ - са тези, които вграждат NFC чипове сред палеца и показалеца на хиляди шведи.

Какво е специфичното на Швеция?

Но за какво шведите с подготвеност вграждат микрочипове в телата си? Една от теориите, които се стартират, е, че шведите са по-склонни да споделят персоналните си данни поради метода, по който е устроена шведската обществено осигурителна система.

Митът за „ наивния швед “, който се доверява на държавното управление и институциите, е мощно пресилен. Това означават даже от шведското външно министерство. Той може и да е част от обяснението, само че никога не съставлява цялата истина.

По-убедителен е аргументът, че в Швеция хората имат огромно доверие във всичко, което е цифрово. Шведите са хора, които са надълбоко уверени в позитивния капацитет на технологиите.

През последните две десетилетия шведското държавно управление съществено влага в софтуерна инфраструктура и това дава резултати. Шведската стопанска система сега е основана в огромна степен на цифров експорт, цифрови услуги и софтуерна иновация. Страната е една от най-успешните в света в основаването и разпространяването на цифрови артикули. Като образци могат да се посочат Skype и Spotify, които се зараждат точно там.

Вярата в цифровите технологии и доверието в нейния капацитет съществено се отразяват на шведската просвета, а трансхуманисткото придвижване се възползва от това. Всъщност Швеция играе съществена роля в цялостното образуване на трансхуманистката идеология. Сред съоснователите на световната трансхуманистка фондация Humanity+ (Човечество+), основана през 1998-а, e и шведът Ник Бостром. Оттогава до момента доста шведи бяха уверени, че трябав да пробват да подобрят своите биологични тела.

И по този начин, въпреки светът да е шокиран от броя на хората с микрочипове в страната, ние по-скоро би трябвало да използваме тази опция, с цел да опознаем по-добре впечатляващата връзка на Швеция с всичко цифрово.

Все отново този най-нов феномен е просто проявяване на ширещата се необятно религия в технологиите, която прави страната неповторима.

* от англ. Wetware – концепцията за хардуер и програмен продукт, само че приложена за биологични организми. Wet (мокър) идва от съществуването на вода в животинските организми. Терминът се употребява, с цел да опише детайли от индивида, които са сходни с компютърните хардуер и програмен продукт – най-много централната нервна система и мозъка.

Източник: webcafe.bg
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР