Хиляди хора се събраха в центъра на Париж, за да

...
Хиляди хора се събраха в центъра на Париж, за да
Коментари Харесай

Хиляди французи демонстрираха срещу тероризма

Хиляди хора се събраха в центъра на Париж, с цел да отдадат респект на учителят, който беше погубен, тъй като е показал карикатури на пророка Мохамед на учениците си, оповестява БНР. Демонстрантите носеха плакати с надписи " Не на тоталитаризма на мисълта " и " Аз съм преподавател " в памет на жертвата. 

Още петима души са били задържани по отношение на закононарушението. С това задържаните стават общо девет, съобщи Франс прес. Сред петимата нови арестувани са двама родители на възпитаник в учебното заведение, в което е работил убитият учител, както и лица, които са познавали килъра, само че не са от фамилията му.

Преди това бяха арестувани 17-годишният брат, родителите и дядото на нападателя. Според правосъдни източници, той е на 18 години и е от чеченски генезис. Роден е в Москва и е живял във Франция. Атентаторът е правил закононарушения от общ темперамент, само че не е бил наблюдаван за коренен ислямизъм.

Той се е нахвърлил върху 47-годишния преподавател поради урока по независимост на словото и мисълта, при която показал на учениците карикатури на Мохамед. Преди това преподавателят е предложил на мюсюлманите да излязат от стаята. Това е провокирало недоволството на някои родители в обществените мрежи.

Междувременно излезе информация, че се изследва известие, качено в обществената мрежа “Туитър “ от акаунт, който към този момент е затворен и в който е имало фотография на главата на жертвата. Снимката е съпроводена и със заплашително обръщение, адресирано до президента Еманюел Макрон, в което той е бил наименуван " водач на неверниците ".

Разследването на убийството се води от антитерористичната прокуратура в Париж, а  президентът Еманюел Макрон дефинира случилото се като терористичен акт

Терористите няма да съумеят да разединят френското общество, мракобесието няма да победи, съобщи Макрон във връзка убийството.  “Един от нашите жители беше погубен, тъй като преподаваше, той учеше учениците за свободата на словото, свободата да имаме вяра или да не имаме вяра. Нашият съотечественик беше жестоко атакуван. Той стана жертва на терористична ислямистка офанзива “, сподели още президентът.

Франция ще реагира по най-решителен метод след осъщественото през вчерашния ден ликвидиране на преподавател по история, съобщи премиерът Жан Кастекс.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР