Хиляди хора са принудени да бягат от Афганистан. Талибаните си

...
Хиляди хора са принудени да бягат от Афганистан. Талибаните си
Коментари Харесай

Афганистан: Къде отиват бежанците? |

Хиляди хора са принудени да бягат от Афганистан. Талибаните си върнаха контрола над страната след две десетилетия, през които бяха отстранени от водената от Съединени американски щати коалиция. Новите бежанци ще се прибавят към 2,2 милиона души, които към този момент са в прилежащи страни, и 3,5 млн., останали без дом в Афганистан заради продължаващи спорове и политическата неустойчивост.

Колко афганистанци напущат?

На този стадий отговорът на този въпрос остава неразбираем. Талибаните управляват всички съществени пресечни точки със прилежащите страни. Бойците не желаят афганистанците да напущат страната. Предполага се, че единствено на търговци или хора с годни документи за пътешестване ще се позволява пътешестване, написа Би Би Си.

" По-голямата част от афганистанците няма да могат да изоставен по регулярните канали - разяснява представител на Върховния комисариат за бежанците към Организация на обединените нации в петък. - Към днешна дата тези, които може да са в заплаха, нямат явен път за бягство. "

Все отново някои бежанци са съумели да намерят подобен. Няколко хиляди са минали в Пакистан малко, откакто талибаните превзеха Кабул на 15 август. Около 1 500 са съумели да стигнат до Узбекистан и са разположили палатки покрай границата. В Кабул хиляди обкръжават интернационалното летище, откъдето се правят евакуационните полети. Те обезверено се надяват да се качат на някой от самолетите. В петък представител на НАТО заяви, че повече от 18 000 души са изхвърчали от летището от 15 август насам. Не е ясно какъв брой от тях са афганистанци.

Колко са избягали от домовете си?

От години страната страда от неустойчивост и конфликти и това не е първата вълна напускащи. Преди талибаните да я завладяват, над 550 000 души са избягали от домовете си тази година, по данни на Върховния комисариат за бежанците. С тях пръснатите по света афганистанци стават прибизително 3,5 милиона. 2,2 млн. са в прилежащи на Афганистан страни по данни от края на 2020 година

Тази година Афганистан се бори и със сериозна суша и дефицит на храна. По данни на Организация на обединените нации 14 милиона души - повече от 1/3 от популацията - са гладували.

Къде отиват афганистанците?

Съседните страни Пакистан и Иран споделят, че най-големият брой афганистански бежанци и търсещи леговище е регистриран предходната година. Близо 1,5 млн. са избягали в Пакистан. Иран е приютил 780 хиляди, по данни на Върховния комисариат за бежанците. Германия е на трето място с над 180 хиляди души. В Турция те са близо 130 000.

Ако погледнем броя на търсещите леговище - тези, които са кандидатствали в друга страна, само че чиито молби не са били задоволени - Турция, Германия и Гърция оглавяват листата със надлежно към 125 хиляди, 33 хиляди и 20 хиляди

Какво вършат страните, с цел да оказват помощ?

Някои оферират леговище, други са безапелационни, че няма да подслонят бягащите.

Иран  обезпечи палатки за бежанци в три от граничните си провинции с Афганистан. Властите споделят, че всеки афганистанец ще бъде върнат, щом обстановката в родината му се успокои.

Пакистан ският министър-председател Имран Кан съобщи пред юни, че страната ще затвори границата с Афганистан, в случай че талибаните я завладяват. Но няколко хиляди афганистанци са съумели да влязат в Пакистан. Най-малко един граничен пункт е отворен.

Таджикистан : минимум няколкостотин души са влезнали в страната през последните дни, в това число бойци от Афганистанската национална войска. През юли Таджикистан разгласи, че се приготвя да одобри до 100 хиляди бежанци от Афганистан.

Узбекистан : към 1 500 афганистанци са минали границата и са създали лагери.

Англия  ще одобри 20 хиляди бежанци поетапно. През първата година - 5000 души, с приоритет - дами и деца, религиозни малцинства, които са изложени на огромна заплаха от талибаните.

Съединени американски щати : президентът Джо Байдън разпореди 500 млн. $ да бъдат ориентирани за " непредвидени, незабавни потребности на мигранти и бежанци, жертви на спора и други хора в риск вследствие на обстановката в Афганистан, в това число кандидатстващи за специфични имигрантски визи ". Съединени американски щати не са оповестили какъв брой бежанци ще одобряват.

Канада  ще одобри 20 хиляди, предпочитано хора в заплаха от режима на талибаните, държавни чиновници и дами на управителни позиции.

Австралия ще одобри 3000 по филантропичната си визова стратегия. Броят е от съществуваща стратегия и общият няма да бъде повишен поради актуалната рецесия.

Европейски Съюз : управляващите в няколко страни оповестиха, че желаят да избегнат повтаряне на мигрантската рецесия от 2015 година, когато огромен брой бежанци бяха позволени до територията на Съюза.

Германия дава индикации, че ще одобри афганистанци, без да посочи броя им. Канцлерът Ангела Меркел, която бе подложена на остри рецензии поради отварянето на вратите на Германия за мигранти през 2015 година, сподели, че държавното управление е фокусирано в това да подсигури бежанците да могат да останат при сигурни условия в страни, прилежащи на Афганистан.

Франция : президентът Еманюел Макрон разгласи, че Европа би трябвало " да се опази от обилни талази незаконни мигранти " от Афганистан. Той сподели, че Франция ще отбрани тези, " които са в най-голяма заплаха ", само че добави: " Европа не може сама да носи следствията от сегашната обстановка ".

Австрия изключи опцията страната да одобри бежанци. Вътрешният министър разгласи, че депортирането на бежанци ще продължи и лобира за основаването на " депортационни центрове " в прилежащи на Афганистан страни.

Швейцария  няма да одобри огромни групи бежанци, идващи непосредствено от Афганистан.

Турция : президентът Реджеп Ердоган разгласи, че държавното управление му ще работи с Пакистан в помощ за стабилизиране на Афганистан и за предварителна защита на нови талази бежанци, насочващи се към Турция. Страната строи стена по границата с Иран.

Северна Македония, Албания и Косово : първите две страни оповестиха, че краткотрайно ще подслонят надлежно 450 и 300 бежанци по искане на Съединени американски щати. Очаква се хората да останат до уреждането на визите им за Съединени американски щати. Косово възнамерява да обезпечи краткотрайно леговище за бежанци с последна дестинация е Съединени американски щати, само че не прецизира броя им.

Уганда ще одобри 2000 бежанци. Източноафриканската нация е осигурила дом на най-големия брой бежанци в цяла Африка. В това отношение тя е третата в света.

България : служебният министър на външните работи Светлан Стоев разгласи пред страните-членки на НАТО, че България е подготвена да одобри 70 бежанци от Афганистан против увещание за сигурността в страната ни.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР