Хиляди хора протестираха в столицата на Ел Салвадор срещу корупцията

...
Хиляди хора протестираха в столицата на Ел Салвадор срещу корупцията
Коментари Харесай

Хиляди на протест срещу корупцията в Ел Салвадор

Хиляди хора стачкуваха в столицата на Ел Салвадор против корупцията и авторитаризма, дни откакто Съединените щати оповестиха наказания против непосредствен помощник на президента Найиб Букеле.

Букеле си навлече рецензии поради превръщането на биткойна в законно платежно средство в страната, предполагайки, че нестабилната криптовалута ще помогне за съживяването на изпитващата усложнения стопанска система, както и поради правните промени, които съгласно критиците са посягане против независимостта на правосъдната система на страната.

" Като страна ни е омръзнало от метода, по който държавните чиновници злоупотребяват с държавните запаси, които принадлежат на народа ", съобщи 37-годишният юрист Едуардо Алваренга пред Агенция Франс Прес по време на демонстрацията, до момента в който носеше афиш с апел за унищожаване на корупцията.

В митинга участваха сегашни и някогашни съдии, които приканиха за ценене на разделянето на управляващите, откакто Конгресът, доминиран от ръководещата партия, уволни всички съдии от конституционната камара на Върховния съд и съдиите над 60-годишна възраст.

" Днес ние демонстрираме като съдии, с цел да защитим конституцията и върховенството на закона ", съобщи някогашният арбитър Хорхе Гусман, който подаде оставка в символ на взаимност с уволнените си сътрудници.

В четвъртък Вашингтон наложи стопански наказания на началника на канцеларията на Букеле Каролина Ресинос поради хипотетична корупция - обвинявания, които салвадорският водач назова " неуместни ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР