Хиляди хора пренебрегнаха вчера студовете в монголската столица Улан Батор,

...
Хиляди хора пренебрегнаха вчера студовете в монголската столица Улан Батор,
Коментари Харесай

Хиляди на протест в Монголия заради корупцията

Хиляди хора подцениха през вчерашния ден студовете в монголската столица Улан Батор, с цел да стачкуват против корупцията, съобщи Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Демонстрантите – множеството млади, се стекоха на столичния централен площад " Сухбаатар ", където е ситуиран държавният комплекс, макар температурата от минус 21 градуса по Целзий. Те упорстваха за " правораздаване " за корумпираните функционери и за разформироване на Народното събрание.

След нахлуването на Русия в Украйна инфлацията в Монголия доближи 15,2 %.

" Помощ, страната ни е на път да се срути ", пишеше на плаката на един от стачкуващите.

Двама овчари описаха пред Агенция Франс Прес, че са пристигнали в столицата, особено с цел да вземат участие в демонстрацията.

" Не е хубаво нищо да не се прави. Според мен младите с право са ядосани ", съобщи за Агенция Франс Прес Енх Амидрал, татко на три деца, и изрази предпочитание държавното управление " да накаже крадците ".

" Те наподобява са не запомнили какво ни дадоха обещание – дадоха обещание ни по-добър живот. Би трябвало да подобрят нещата ", сподели студентка, показала се единствено с фамилно име – Баярмаа. " Но те не вършат нищо – вземат ни парите и се изхранват с тях ", добави тя.

Напрежението в региона се изостри и към 21:00 часа локално време, когато полицията разпръсна множеството.

Предния ден посолството на Съединени американски щати в Улан Батор заяви за стотици стачкуващи, пробвали се да влязат в резиденциите на президента и на премиера, само че спрени от полицейска укрепление.

Вълненията бяха подхранени от разкрития на разтревожени жители, съгласно които милиарди долари от износа на въглища, по-специално за Китай, са откраднати от депутати, свързани с тази промишленост.

В средата на ноември монголският антикорупционен орган заяви, че над 30 чиновници, в това число шефът на държавната каменовъглена компания Ерденес Таван Толгой, са разследвани за злоупотреби. 

Някои монголски наблюдаващи настояват, че митингите са режисирани от президента Ухнаагийн Хурелсух в навечерието на идния Конгрес на ръководещата Монголската национална партия, с цел да упражни напън върху кабинета на премиера Лувсанамсрайн Оуюн-Ердене.

Конференцията на Монголската национална партия, планувана за през днешния ден, е отсрочена по отношение на митингите в Улан Батор, осведоми монголският уебсайт " Тайм ", представен от ТАСС. Предвидено бе форумът да избере нов водач на партията.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР