Хиляди хора поискаха оставката на главния прокурор и на министър-председателя

...
Хиляди хора поискаха оставката на главния прокурор и на министър-председателя
Коментари Харесай

Как един запис за корупция в прокуратурата даде начало на нови протести в Унгария

Хиляди хора желаеха оставката на основния прокурор и на министър-председателя Виктор Орбан в Будапеща във вторник. Това се случи, откакто някогашен доближен на държавното управление разгласява аудиозапис, който съгласно него потвърждава опит за прикриване на корупция, заяви Ройтерс.

Протестиращите минаха от постройката на основния прокурор към Народното събрание с крясъци " Оставка, оставка ". Много от тях носеха и факли.

Новината идва, откакто през февруари в Унгария се организираха поради издадена заповед за опрощение на педофил от президента. Тогава оставка подадоха унгарската президентка Каталин Новак и министърката на правораздаването Юдит Варга .

Именно Варга е в центъра на новите митинги. Във вторник някогашният ѝ брачен партньор Петър Магяр разгласява запис от диалог с нея, до момента в който тя към момента е министър. В него Варга разказва по какъв начин помощници на началника на кабинета на Орбан желаят да отстранен избрани елементи от документи по дело за рушвет.

Магяр е някогашен партиен функционер на партията на Орбан " Фидес " и правист.

Обвиненията идват преди изборите за Европейски парламент през юни. На тях партията на Орбан - " Фидес " , се надява да завоюва от възходящата поддръжка на крайната десница в цяла Европа .

Виктор Орбан е на власт от над 10 години . За това време той ограничи правата на мигрантите, и дамите, подчини съдилища, медии, неправителствени организации и университетски среди на властта. За този интервал той нееднократно е бил упрекван в присъединяване в корупционни схеми.
" Да изпратим обръщение "
Във вторник вечерта хиляди стачкуващи се събраха, откакто Магяр прикани за митинг пред прокуратурата в Будапеща. Там те желаеха оставката на основния прокурор за това, че съгласно тях той работи в полза на ръководещата партия на Орбан.

" Нека дружно да изпратим отсам обръщение, че няма да позволим да прикрият най-големия юридически и политически скандал за последните 30 години! Няма да позволим това! ", сподели Магяр.
 Кадър от митинга в Будапеща
Той заяви и за проектите си да сътвори нов политически план, който да оспори продължаващото 14 години ръководство на Фидес.

" Най-накрая има мощ, воин, който съставлява това, което за мен е казусът на сегашната обстановка: политическата система, злоупотребите и фактът, че постепенно се варим като жаби и не осъзнаваме, че ще бъдем супата ", споделя пред АП Каталин Варга, една от протестиращите.

Демонстрантите желаеха хипотетичното нарушаване " да бъде разследвано без значение, обективно и без политическа интервенция ".
Какво има на записа
На аудиозаписа, изработен в дома на тогавашната двойка, Варга споделя, че помощници, свързани с началника на кабинета на Орбан - Антал Роган , са предложили на прокурорите какво би трябвало да се отстрани от документите, свързани със случая Волнер/Шадл .

През 2022 година някогашният държавен секретар на Министерството на правораздаването Пал Волнер е упрекнат в приемане на рушвет от някогашния началник на правосъдните реализатори Гиорги Шадл . И двамата пледират, че са почтени.

" Те споделиха на прокурорите какво би трябвало да се изтрие, само че те (прокурорите) не извършиха напълно това ", споделя Варга на записа.

Тя не оспори достоверността на записа, само че упрекна Магяр в домашно принуждение и изнудване.

" Петер Магяр е направил скришен запис на някогашната си брачна половинка, мен, в нашия дом и в този момент употребява това за реализиране на политическите си цели. Той не заслужава ничие доверие ", написа тя във Фейсбук.

След публикуването на записа в свое изказване прокурорите споделиха, че ще проучват записа и ще бъдат събрани спомагателни доказателства. Те обаче отхвърлиха да е допустимо да се подправят документи в прокуратурата.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР