Хиляди българи в цялата страна честваха Деня на победата и

...
Хиляди българи в цялата страна честваха Деня на победата и
Коментари Харесай

Хиляди почетоха 9 май

Хиляди българи в цялата страна честваха Деня на успеха и се включиха в марша на " Безсмъртния полк ". С шествията бяха маркирани 74 години от края на Втората международна война и успеха над хитлерофашизма. Тържествено бе маркиран и Денят на Европа.

В София президентът Румен Радев и съветският дипломат Анатолий Макаров поставиха цветя пред паметника на Незнайния войник. " Днес е празник и означаваме Деня на успеха и Деня на Европа. За да се осъществя огромната концепция за обединена Европа, това нямаше по какъв начин да стане без успеха над хитлерофашизма ", уточни президентът. Радев добави, че сме длъжни да почитаме и почитаме паметта на милионите жертви в битката с нацизма и да не забравяме приноса и на България.

Вицепрезидентът Илияна Йотова прикани 9 май да не бъде употребен за разделяне. " Отдаваме респект на милионите, дали живота си в битката против адската машина на хитлерофашизма, с цел да ни има през днешния ден, да живеем на континента - знак на мира и обединяването. Празнуваме успеха над фашизма, реализирана с решаващата роля на Съветската войска. Празнуваме възкресението от най-голямата злополука, която претърпя човечеството - Втората международна война. И помним ", написа тя в обществените мрежи.

В церемонията и шествието на " Безсмъртния полк " в София се включиха водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова, народни представители, претенденти за евродепутати и общински съветници от Българска социалистическа партия, ветерани, представители на военно-патриотични организации и жители, които носеха портрети на свои близки, починали във войната, български и съветски флагове.

" Да ни е цветущ Денят на успеха над хитлерофашизма. Прекланяме се пред паметта на милионите, починали във Втората международна война. Поклон пред героите, дали живота си за свободата ", съобщи Корнелия Нинова. Лидерът на Българска социалистическа партия в София Калоян Паргов прикани да помним, че без Ден на успеха нямаше да има Ден на Европа. " С изкореняването на хитлерофашизма, тази смъртоносна идеология, беше отворена нова страница в историята на Европа. И през днешния ден би трябвало да се борим с всички сили и средства даже против най-малкия опит за възраждането на " кафявата чума ", добави той.

Повече от 60 български града се включиха в " Безсмъртния полк ".
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР