Хиляди българи превзеха Одрин през почивните дни. Опашки по границите,

...
Хиляди българи превзеха Одрин през почивните дни. Опашки по границите,
Коментари Харесай

Българи превземат Одрин всеки уикенд, разграбват тоалетна хартия и евтини мандарини

Хиляди българи превзеха Одрин през почивните дни. Опашки по границите, колони от рейсове, препускащи хора с пазарски колички, крясъци и задушаващо претъпкани аптеки и пекарни. Такава бе панорама в турския град, който се намира единствено на към 15 километра от българската граница.

Одрин е желана дестинация за туризъм и покупки - изключително преди Коледа и Нова година.

Основната причина за огромната известност на Одрин е преференциалният за българите обменен курс на валутата сега. Защото за разлика от турската лира, българският лев е също по този начин постоянен като еврото, с което е привързан. Един български лев се разменя за към 8,94 турски лири. Докато през август едно евро струваше към 10 турски лири, в това време еврото се разменя за над 17 лири. А курсът на лирата пада съвсем всеки ден.



През миналата събота българите безусловно разграбиха всичко по рафтовете на магазините в Одрин, видя наш кореспондент. Много от комерсиалните обекти не можаха да смогнат с доставки на стока и рафтовете останаха празни. Особени интерес провокираха тоалетната хартия и кухненските рола. Количките на нашенците преливаха от препарати и прахове за пране, течен шоколад, безалкохолно и сладкиши Рафтовете с брашно и ориз останаха празни. 5 кг брашно може да се откри за 4 лв., а оризът е под 2 лв. за 3 килограмова разфасовка.



Паркингите, булевардите и даже тревните площи бяха заети от коли и рейсове.

Така нареченият Бермудски триъгълник – региона към Синия пазар, Марги аутлет и супермаркет Мигрос, бе претъпкан от автобуси и коли. Липсата тук-там за прекъсване накара мнозина да нареждат транспортните си средства по тротоари, в градинки и даже в средата на булеварда. Естествено, доста от тях изгоряха с актове.

Бягащи хора с претъпкани чанти с евтини мандарини, банани и портокали е нормалната панорама към Синият пазар. И в случай че у нас мандарините са към 2 лв., то в южната съседка са едвам 60 стотинки.



Чували с маратонки и спортни екипи, естествено фалшификати, се носеха към паркингите. Пижами, чехли и чорапи също бяха атракцията на тържището.

Сравнително спокойна бе обстановката в мол Ераста, където тълпа от хора нямаше.



Не такава бе картината в центъра на Одрин. Тълпи от народ се носеше към закрития пазар, където през целия ден игла да хвърлиш, няма къде да падне.

Опашки се виеха пред аптеките за на ниска цена аспирин и нурофен, само че съседите са вкарали ограничавания. През уикенда човек можеше да купи единствено по две опаковки от всеки медикамент. Възрастна дама втрещи аптекарите с поръчка за 50 аспирина, защото „ купувала за три приятелки”. Опаковка от медикамента е 1 левче.



С килограми дамите мъкнеха кори за баница и саралии от локалните пекарни, където майсторите едвам смогваха с поръчките.

Междувременно всички хотелски стаи в Одрин бяха заети - все от българи, пристигнали да си починат и да напазаруват на извънредно ниски цени. Докато за турците обезценяването на лирата е същинска злополука, за българите това е добре пристигнало.



Последното се виждаше по препълнените багажници и задни седалки. На връщане у нас, по границите, всеобщо от колите изпадаха багажи в краката на митничарите. Колите се връщат в България, натъпкани до последно. И, несъмнено, с цялостни резервоари!







Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР