Хиляди арменци се изкачиха на мемориалния хълм в столицата Ереван,

...
Хиляди арменци се изкачиха на мемориалния хълм в столицата Ереван,
Коментари Харесай

Армения почете жертвите в очакване САЩ да признаят геноцида

Хиляди арменци се изкачиха на мемориалния рид в столицата Ереван, с цел да отбележат 106-ата годишнина от всеобщото изтребване на техни сънародници в Османската империя по време на Първата международна война. Почит към съвсем милион и половина жертви отдадоха персонално президентът Армен Саркисян и министър председателят Никол Пашинян.

Правителството в Ереван упорства за интернационално признание на изтреблението за геноцид и желае финансови обезщетения от Турция за убитите арменци. Анкара отхвърля обвиняванията в геноцид и твърди, че жертвите са доста по-малко - сред 300 000 и 500 000 арменци и почти толкоз турци са починали, когато арменците въстават против властта в Османската империя.

В телефонен диалог с турския си сътрудник Реджеп Тайип Ердоган президентът на Съединени американски щати Джо Байдън е декларирал, че има намерение да признае арменския геноцид. Очаква се това да стане през днешния ден, когато президентът на Съединените щати ще произнесе тирада по случай годишнината от началото на този кървясъл интервал - 24 април 1915 година

По случай 100-годишнината през 2015 година българският парламент призна убийствата на арменците, само че вместо думата " геноцид " употребява израза  " всеобщо изтребване ". Това е и формалният термин, с който държавните институции назовават трагичните събития опреди повече от век.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР