Хиляди американци избраха да гладуват по-рано. Това може да бъде

...
Хиляди американци избраха да гладуват по-рано. Това може да бъде
Коментари Харесай

48 часа до изборите в САЩ: Колко американци са гласували по-рано досега?

Хиляди американци избраха да гладуват по-рано.

Това може да бъде или персонално в местата за ранно гласоподаване, или отсъстващи по пощата. Предсрочното гласоподаване персонално е постоянно срещано във Финландия и Канада, до момента в който Швейцария, Германия и Англия избират пощенски гласове.

В Съединени американски щати това значи, че хората могат да гласоподават преди 3 ноември - по пощата или персонално.

Предсрочното гласоподаване непрестанно се усилва с всяка изборна година. Броят на хората, дали своят вот предварително на президентските избори през 2016 година, е пет пъти повече от броя, дали своят вот предварително 24 години по-рано, през 1992 година

И защото пандемията Covid-19 засегна всичко тази година,се следи и рекордно гласуване във всичките 50 щата

Доналд Тръмп е измежду гласувалите по-рано. Той гласоподава във Флорида в събота сутринта.

Колко души са дали своят вот по-рано тази година?

Според американския избирателен план към 30 октомври над 85 милиона американци са дали своят вот предварително - по пощата или персонално. Това към този момент е повече от общия брой предварително подадени гласове на изборите през 2016 година

Този уебсайт се ръководи от Майкъл Макдоналд, професор от Университета във Флорида, който е специализирал в предварителното гласоподаване, и наблюдава броя гласове, подадени от страната и като цяло.

По негово пресмятане щатът с максимален брой досегашни гласоподаватели е Калифорния, където към този момент са дали своят вот над 9,1 милиона души.

Следва Тексас, където 9 милиона надминаха общата изборна интензивност за щата през 2016 година.

Досега Флорида е имала над 7,8 милиона предварителни гласоподаватели.

Броят на хората, дали своят вот по-рано до момента, също към този момент е 62% от общия брой на хората, дали своят вот на изборите през 2016 година

Кой гласоподава предварително?
" Освен че знаем къде живеят тазгодишните гласоподаватели, ние също по този начин разбираме кои са тези гласоподаватели. "

На първо място, знаем, че огромна част от гласоподавателите тази година са млади.

Според Университетския център за информация и проучвания на гражданското образование и ангажираност (Кръг) на Университета Тъфтс, повече от пет милиона младежи, на възраст сред 18 и 29 години, са дали своят вот предварително до 26 октомври.

Около три милиона от тези млади гласове са подадени в 14 щати, прибавя Circle.

Анкетите също по този начин демонстрират, че тази година младите гласоподаватели могат да се явят в по-голям брой, в сравнение с последните избори.

През 2016 година изборната интензивност беше малко над 46% измежду младежите от 18 до 29 години - до момента в който 71% от хората на възраст над 65 години гласоподаваха. Тази година изследване на младежта в Харвард допуска, че до 63% от хората на същата възраст ще гласоподават.

Повече афро-американци също гласоподават по-рано тази година. Според разбор на компанията за данни TargetSmart, повече от шест пъти повече чернокожи гласоподаватели са дали своят вот предварително до 18 октомври тази година в съпоставяне със същия миг през 2016 година

Защо толкоз доста хора гласоподават предварително?
Една от главните аргументи е пандемията от ковид.

Традиционният метод на гласоподаване - хиляди хора отиват до една изборна секция в един избран ден, наред с други хора в продължение на часове и стоящи в изборни секции, намиращи се наоколо една до друга - не е удобна за ограничения за обществено разграничаване, изключително когато не всички щати имат задължителни маски на закрито.

Така че за тези избори най-малко 30 щати са създали корекции, с цел да улеснят и да създадат по-достъпен за хората да гласоподават задочно.

Това включва да вземем за пример унищожаване на строги условия хората да имат опрощение да имат пощенски избор.

Други, като Калифорния и Колорадо, са изпращали интензивно всички гласоподаватели с право на глас по пощата - процедура, известна като универсално гласоподаване по пощата.

В Северна Каролина изборният съвет на щата удължи крайния период за пощенските бюлетини, като съобщи, че всички бюлетини, получени до 12 ноември, ще бъдат преброени.

Някои щати също изтеглиха началната дата за ранно персонално гласоподаване напред от предходната година - да вземем за пример Тексас реалокира началната си дата напред с шест дни, от 19 до 13 октомври.

А в Пенсилвания висшият съд на щата постанови, че бюлетините би трябвало да бъдат изпратени по пощата с плик за секретност, укриващ самоличността на гласоподавателя. Тъй като обаче това решение беше обявено  скоро преди откриването на гласуването, то провокира забележителен брой невалидни бюлетини.

Понастоящем има и над 300 каузи в 44 щата по отношение на това по какъв начин се регистрират отсъстващите гласове, кой има право да гласоподава предварително и по какъв начин се събират бюлетини по пощата. 

Как това може да повлияе на изборите?
Може би най-очевидният метод увеличението на предварителното гласоподаване да повлияе на изборите е посредством повишение на общата изборна интензивност.

Проф. Макдоналд, който управлява американския избирателен план, съобщи пред организация Ройтерс, че предвижда, че на тези избори могат да гласоподават рекордните 150 милиона души - което би било към 65% от гласоподавателите в страната и най-високата изборна интензивност от % след 1908 година.

Президентът Тръмп започва акция против гласуването по пощата по-рано тази година, аргументирайки, че разширеното гласоподаване по пощата ще докара до " най-корумпираните избори " в историята на Съединени американски щати.. Неприязънта му към гласуването по пощата може да повлияе на някои от неговите поддръжници да изчакат до изборния ден, с цел да гласоподават персонално.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР