Хиляди активисти за гражданско общество се очаква да се включат

...
Хиляди активисти за гражданско общество се очаква да се включат
Коментари Харесай

Очаква се 10 000 души да се включат в днешния поход срещу крайната десница в Дрезден

Хиляди деятели за гражданско общество се чака да се включат в днешния митинг против расизма в източногерманския град Дрезден в провинция Саксония, цитадела на крайната десница в Германия, съобщи Франс прес.

Седмица преди изборите в този район на някогашната Германска демократична република, под лозунга "Солидарност вместо отменяне: за отворено и свободно общество " ще се съберат Неправителствени организации, хора на изкуството, синдикалисти, политици, обединени в алианса #Unteilbar (#Неразделни).

От 12 ч. нататък те ще преминат в шествие през центъра на бароковия град, който е един от най-посещаваните от туристи в източната част на Федерална Република Германия.

Warum tut sich die #CDU eigentlich so schwer, gegen #Rechtsextremismus auf die Straße zu gehen? #unteilbar #Dresden https://t.co/fSfTBJUyAD
— ZEIT ONLINE (@zeitonline) August 23, 2019
Организаторите чакат най-малко 10 000 участници в демонстрацията, която би трябвало да стане връхна точка на поредност от прояви против расизма, поддържан от крайната десница.

Шествието ще се организира в под напрежение миг, защото допитванията предсказват нов избирателен триумф за антиимигрантската партия "Алтернатива за Германия " (АзГ) в изборите на 1 септември в Саксония и в прилежащата провинция Бранденбург.

Според най-новите изследвания на публичното мнение, АзГ е на втора позиция в Саксония, след консерваторите на канцлера Ангела Меркел, които ръководят провинцията от 1990 година Но резултатът на АзГ ще е към 24 % - два пъти повече спрямо 2014 година, когато крайнодесните влязоха в районния парламент.

Докато в Дрезден се организира антирасистката проява, ръководителят на АзГ Александер Гауланд би трябвало да приказва на основната предизборна демонстрация на партията му в град Кемниц.

В Бранденбург АзГ е с изравнени позиции със социалдемократите, които са на власт там след обединяването на Германия.

Победа в една от двете провинции ще бъде първа за АзГ, която беше основана през 2013 година

Тези избори, към които ще се прибави и гласоподаване в Тюрингия през октомври, ще са "часът на истината за демокрацията ", споделят уредниците, като акцентират заплахата от влизане на АзГ в съдружно районно държавно управление.

Тази вероятност обаче се отхвърля изрично от всички останали партии. В Дрезден, люлката на ислямофобското придвижване Пегида, "искаме да покажем, че на страната на солидарността има повече хора, в сравнение с страната на омразата ", акцентират уредниците.

Победа на АзГ евентуално ще отблъсне вложителите, излагайки на риск актуалното икономическо развиване, предвижда министър председателят на Саксония Михаел Кречмер.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР