Хигиената в кухнята е ключът към безопасността и здравето. Това

...
Хигиената в кухнята е ключът към безопасността и здравето. Това
Коментари Харесай

Как правилно да измиваме пресните подправки?

Хигиената в кухнята е ключът към сигурността и здравето. Това се отнася освен за измиването на ръцете преди готвене, само че и за вярната обработка на продуктите. Казваме ви по какъв начин вярно да измиете зелените подправки и дали би трябвало да го извършите.

Трябва ли да измиете пресните подправки

Повечето хора, които имат персонална градина, в която отглеждат подправки, са сигурни: най-вкусните плодове са тези, които ядем от клона, а зелените подправки – напряко от стъблото. Това има смисъл - прясно набраните растения съдържат повече витамини и микроелементи.

Но това не значи, че хигиената би трябвало да се подценява. Зелените подправки би трябвало да се измиват, даже в случай че сте ги отгледали в градината си и не сте ги купили на пазара или в магазина. Обработката е нужна за разчистване на огромни и дребни листа от прахуляк, нечистотия, дребни инсекти - мравки и паяци.

Много рядко в оранжерийните растения - тези, които купуваме в магазина, се откриват яйца от паразити, които, в случай че попаднат в тялото, могат да причинят хелминтиаза или глисти.

Как да измиете пресните подправки вярно

Има няколко съществени правила за разчистване и обработка на зелени подправки:

Първо сортирайте и почистете добре растенията: отстранете пожълтелите листа и съцветия; в случай че е належащо, отстранете корените; проверете дали неспособен за консумация бурен инцидентно не е попаднал сред зелените подправки.

 по какъв начин да мием пресните подправки

Накиснете зелениите в хладка вода за 15 минути. Това е належащо за почистването им от инсекти, които могат да се скрият сред листата.

Няма потребност да ги миете дълго време: след накисване изплакнете с вода. Като предписание, с цел да почистите листата от замърсяване, задоволително е бързо да изплакнете връзка маруля, магданоз или копър под течаща вода. Ако готвите за деца, залейте растенията с вряла вода.

За да се отървете изцяло несъмнено от вероятни замърсявания, можете да накиснете зелените подправки със сол или оцет. Супена лъжица оцет на литър вода е задоволителна за антисептичен разтвор. Сместа оказва помощ да се отървете от 30% от нитратите и извежда яйцата на паразитите на повърхността. Този способ би трябвало да се употребява, в случай че не сте сигурни в качеството на зеленината.

Не мийте зелените подправки с химикали, почистващи разтвори, веро и сапун. Тези субстанции не могат да бъдат изцяло измити от растенията, което значи, че те ще попаднат в храната и могат да причинят алергични реакции или отравяне.

Прочети също на какви ястия се поставят зелени подправки и развъждане на зелени подправки вкъщи.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР