Хибридната хирургия на Пирогов спаси 33-годишен, погълнал дървено яйце, съобщиха

...
Хибридната хирургия на Пирогов спаси 33-годишен, погълнал дървено яйце, съобщиха
Коментари Харесай

Спасиха млад мъж в Пирогов, глътнал дървено яйце

Хибридната хирургия на " Пирогов " избави 33-годишен, погълнал дървено яйце, оповестиха от болничното заведение.

Малко след среднощ мъж от Дом за медико-социални грижи във Видин е превозен по неотложност в лечебното заведение с непознато тяло в хранопровода.

Рентгена посочил, че трахеята на пациента е притисната от яйцевидно тяло с диаметър 3 сантиметра.
 Снимка: "Пирогов "
Мъжът е интубиран неотложно, а дежурните екипи на най-голямата незабавна болница в страната съумели отстранят застрашаващия живота му предмет.

Случаят събра екипа на началника на Отделението по гастроентерология лекар Камен Данов с този от Клиниката по хирургия в 5 часа тази заран за незабавна интервенция.
 Снимка: "Пирогов "
Специалистите се стремили да избегнат нападателния метод посредством торакотомия или отваряне на гръдния панер на пациента, посредством новаторски хибриден и доста по-щадящ способ.

Лекарите създали миниразрез в региона на стомаха, през който ендоскопски съумели да огледат непознатото тяло от всички страни - през стомаха и през устата.

След 4 часа старания сполучливо отпушили хранопровода на мъжа и извадили през устата дървено яйце.

" Не сме имали до в този момент подобен случай. В международната здравната литература има докладвани единствено няколко сходни. Благодарение на хибридната хирургическа интервенция, в този момент за пациента следва къс интервал на възобновяване на мястото, където е осъществен разрезът и наранена от непознатото тяло част на хранопровода ", разяснява началникът на Отделението по гастроентерология лекар Камен Данов.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР