Хесус Писаро е делегат на LaLiga, част от международния отдел

...
Хесус Писаро е делегат на LaLiga, част от международния отдел
Коментари Харесай

Хесус Писаро, LaLiga: Подготвяме много проекти с Palms Bet, феновете да очакват изненади

Хесус Писаро е пратеник на LaLiga, част от интернационалния отдел за развиване на испанския шампионат. Притежава бакалавърска степен по „ Бизнес администрация “ и магистратура „ Спортно право “ от LaLiga Business School. Испанецът дава отговор за развиването на марката „ LaLiga “ в Унгария, Румъния, Хърватия и България. Тази седмица Писаро още веднъж бе у нас като специфичен посетител на Балканското ревю на игралната и развлекателната промишленост BEGE 2022. По време на двудневното събитие бяха показани партньорството сред Palms Bet и LaLiga, както и общите им планове.

- Г-н Писаро, за следващ път сте в България. С какви страсти се завръщате тук?

- Винаги ми е прелестно, когато навестявам вашата страна. Радвам се, че в този момент имам опцията да бъда част от BEGE, където бе показано партньорството сред Palms Bet и LaLiga.

- През лятото, когато публично бе подписан и показан договорът сред двете страни, бяхте тук дружно с някогашния испански национал и сегашен дипломат на LaLiga Луис Гарсия, което бе огромно събитие. Защо LaLiga избра Palms Bet?

- Ние търсим освен световни сътрудници, само че и такива на локално равнище. Преговорите минаха доста бързо и безпрепятствено, тъй като двете страни споделяме сходни визии и хрумвания. Освен всичко друго, Palms Bet разполага със страховит екип, което е отлично. Желанието ни е да развиваме редом двата марката, като достигнем до оптимално доста хора. Ще бъде отлично, в случай че освен успеем да промотираме клубовете от испанския шампионат, само че и да помогнем на тези в България да подобрят по някакъв метод представянето си.

- Какво успяхте да свършите досега и по какъв начин действително LaLiga вижда съдействието си с Palms Bet през първите няколко месеца?

- Всичко, което сме си сложили като цел с сътрудниците от България до момента, е изпълнено. Обявяването на партньорството, конференцията и срещата на Луис Гарсия с българските почитатели минаха на доста високо равнище. Събитието за ElClassico пък бе едно от най-добре проведените в Европа. Тъкмо това ни бе и задачата – да намерим сътрудници, на които можем да разчитаме. Партньори, с които можем по-бързо, по-лесно и по-успешно да достигнем до почитателите на испанския футбол в България. На BEGE 2022 успяхме да представим това съдействие и да изненадаме не малко последователи на разнообразни тимове от LaLiga.

- Със сигурност всички те се вълнуват. Какво следва в близко бъдеще? Какво още възнамеряват да провеждат двете страни?

- Планираме да срещнем екипа на Palms Bet с нашите планове като „ LaLiga Tech ”, „ LaLiga Business School ”, „ LaLiga Grassroots ” и други Целта ни е след това да бъдем потребни и на спортната промишленост в България, като допринесем за нейното развиване. Иска ни се да организираме другарски дуел в София с присъединяване на клуб от LaLiga и спортна конференция, по време на която да бъдат наранени тематики като мениджмънт, маркетинг, развиване на спортна инфраструктура и прочие

- Споменахте „ LaLiga Business School ”. Можете ли да ни кажете малко повече за този план?

- „ LaLiga Business School ” е част от департамента за обучение и развиване на LaLiga, който е отворен за участници от целия свят. Основната концепция е да се развият гениите освен в спортно-технически аспект, само че и да се приготвят подобаващи ръководители на клубовете. За четирите години над 100 души са се сдобили с магистърска степен в специалности като „ Спортен мениджмънт “, „ Спортен маркетинг “, „ Спортно право “ и така нататък Да, LaLiga управлява клубно състезание, само че желанието ни е да изградим система, която ще помогне развиването на фрагментите на всички равнища.

- Идеята да получат клубовете в България скъпи познания и препоръки от сполучлива асоциация като LaLiga е чудесна. Каква тъкмо е тази конференция, за която споменахте?

- Желанието ни е взаимно с Palms Bet да организираме събитие, по време на което да се обиден значими тематики като мениджмънта на футболните клубове, връзката им с последователите, образованието на фрагментите, развиването на маркетинга и прочие LaLiga постоянно подхожда с голямо почитание към останалите асоциации и федерации, към спортната промишленост като цяло. Наясно сме, че има какво да дадем като положителни практики и препоръки, само че в това време и самите ние желаеме да се учим и развиваме. Затова задачата е в добра, другарска и градивна конюнктура да проведем събитие, по време на което всеки да способства за пълноценното развиване на останалите.

- В Испания бе осъществена самобитна футболна гражданска война със сключването на контракта с световния капиталов фонд CVC и започването на програмата „ LaLiga Impulso ”. Какво тъкмо съставлява този план?

- В края на предходната година CVC и LaLiga подписаха контракт, съгласно който клубовете ще получат близо 2 милиарда евро за развиване на инфраструктурата и нови технологии и други. Целта е всеки един участник в испанския шампионат да усъвършенства в оптимално къс период ситуацията си. За да се получат средствата обаче, всеки един клуб ще би трябвало да покрие избрани критерии. Когато дава отговор на условията, даденият тим ще може да употребява парите по метод, по който той желае – да влага в нови технологии, да усъвършенства спортната си инфраструктура или пък да се оправи със остарели отговорности.

- В тази връзка до каква степен LaLiga въздейства на испанския футбол и на самото управление на клубовете. Има ли власт над тях и техните решения или може единствено да ги поучава по дадени въпроси?

- Ние имаме въздействие най-много върху икономическата част, обвързвана с финансовата им обстановка. Иначе всеки клуб самичък дефинира каква да е тактиката му и какво да прави. Голямото предпочитание на LaLiga е участниците в шампионата да са в добра финансова обстановка и да са конкурентоспособни. Самите те обаче вземат решение дали да влагат в академията си или да купуват играчи. Икономическият надзор, финансовият феърплей е в наши ръце, само че останалите неща зависят напълно от клубовете. Разбира се, настрана от това има и условия, които би трябвало да бъдат покрити, най-много когато един клуб завоюва промоция за елита.

- Не сте за първи път у нас, гледали сте мачове онлайн, тъй че сигурно имате усещания от футбола в България. Какво Ви е мнението?

- Със сигурност ще бъде извънредно добре за всички, в случай че се ускори връзката сред почитателите и клубовете. За тази цел обаче би трябвало доста да се усъвършенства материалната база – както стадионите, по този начин и подготвителните центрове, да се влага повече в академиите и да се дава късмет за развиване на млади играчи. Това е пътят.

- Испания стартира стремително присъединяване си на Световното състезание в Катар с победа със 7:0 над Коста Рика, след което приключи наедно 1:1 с Германия. Настроението в родината Ви сигурно е приповдигнато, само че до каква степен действително може да стигне „ Ла Фурия Роха “?

- След внушителната победа над Коста Рика, упованията в Испания доста се покачиха. Сега, след равенството с Германия, всички са уверени, че този тим може да стигне надалеч. Разбира се, най-важното сега е да се класираме за идната фаза. Голямата ни мощ се крие в колектива. Луис Енрике съумя да построи атмосфера, в която всеки един се усеща скъп и важен. Разполагаме с доста млади и надарени футболисти, артикул на отборите от LaLiga, които потвърдиха, че могат да се съревновават с най-хубавите на международната сцена.

- Г-н Писаро, благодарим Ви и до нови срещи. Винаги сте добре пристигнал в България!

- Благодаря. За мен бе наслаждение.
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР