Херметично затворената капсула Озирис-Рекс на НАСА ще пристигне на Земята

...
Херметично затворената капсула Озирис-Рекс на НАСА ще пристигне на Земята
Коментари Харесай

Капсулата Озирис-Рекс на НАСА носи към Земята отговори за възникването на живота

Херметично затворената капсула Озирис-Рекс на НАСА ще дойде на Земята тази неделя със своя скъп товар - шепа прахуляк от метеорита Бену. За учените този материал е от огромно значение, защото проучването му може да приближи човечеството до отговора на въпроса „ Откъде идваме? “, твърди BBC.

„ Когато върнем 250 грама метеорит Бену на Земята, ще гледаме материал, който е съществувал преди нашата планета, може би даже някои зърна, които са съществували преди нашата слънчева система. Опитваме се да сглобим нашите начала. Как се е образувала Земята и за какво е станала обитаема? Откъде океаните черпят вода; от кое място идва въздухът в нашата атмосфера; и най-важното, какъв е източникът на органичните молекули, които построяват целия живот на Земята? ", споделя основният теоретичен шеф на задачата професор Данте Лаурета.

Преобладаващото мнение е, че доста основни съставни елементи на живота в действителност са били доставени на нашата планета при започване на нейната история по време на астероиден дъжд. Тоест обекти като Бенумогат да доставят такива съставни елементи. Търсенето на фрагменти от Бену стартира през 2016 година, когато НАСА изстреля сондата Озирис-Рекс към необятния 500 метра обект. Минаха две години, с цел да бъде достигнато космического тяло и още две години за картографиране преди екипът на задачата да локализира място на повърхността на галактическата канара, с цел да вземе проба от „ почвата “.

Трябва да се означи, че един от водещите членове на научния екип на плана е английският рок музикант от именитата група Куин Брайън Мей, който е квалифициран астрофизик и даже има докторска степен. Световноизвестният китарист е и специалист по стерео изображения. Затова точно той беше един от двамата експерти, които дефинираха къс лист от места на метеорита, където би трябвало да се вземат проби от почвата. „ Винаги споделям, че имаме потребност от изкуство, както и от просвета. Трябва да усетите терена, с цел да разберете дали галактическият транспортен съд ненадейно ще падне или ще се разбие в тази „ канара на гибелта “, която беше навръх ръба на определеното място, наречено „ Славей “ „ Би било злополука, в случай че това се бе случило. “ -каза сър Браян пред BBC News.

Озирис-Рекс се приземи сполучливо на метеорита и събра проби от прахуляк от повърхността му. След като капсулата, съдържаща пробите, се приземи безвредно тази неделя, тя ще бъде отведена до галактическия център " Джонсън " в Тексас, където е издигната специфична чиста стая за разбор на пробите.

Бену евентуално съдържа доста вода - до 10% от тежестта - обвързвана с минерали. Учените ще търсят дали съотношението на другите типове водородни атоми в тази вода е сходно на съотношението в океаните на Земята. Ако, както считат някои специалисти, ранната Земя е била толкоз гореща, че е изгубила по-голямата част от водата си, тогава намирането на съвпадане с Бену ще поддържа концепцията, че по-късните астероидни бомбардировки са били значими за обезпечаването на размера на нашите океани.

Бену евентуално също съдържа към 5-10% въглерод. Тук е огромният интерес. Както е известно, животът на нашата планета се основава на органичната химия. Освен вода, трябвало ли е на младата Земя да бъдат пренесени комплицирани молекули от Космоса, с цел да се даде подтик на биологичната евололюция на нашата планета? /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР