Херман Греф Главен изпълнителен директор на Сбербанк, с Владимир Путин.

...
Херман Греф Главен изпълнителен директор на Сбербанк, с Владимир Путин.
Коментари Харесай

Форбс: Защо санкциите не убиха руския банков сектор

Херман Греф Главен изпълнителен шеф на Сбербанк, с Владимир Путин. Къде е съветската банкова рецесия? Греф знае къде е. Путин не мисли по този начин

Автор: Кенет Рапоза, forbes.com Следвайте " Гласове " в Телеграм

Очакваше се глобите да убият съветския финансов бранш. Това се случи, и не се случи.

Това се случи, защото проектите за разгръщане на всяка съветска банка или управител на активи с упоритости за международен мащаб, бяха лимитирани от глобите. Да правиш бизнес от Западния свят с банки със седалище в Москва или Санкт Петербург в този момент е близо до невъзможното. Санкциите болят.

„ Поради санкционната конюнктура световните банки, търговци, сътрудници, са извънредно внимателни в връзките си с съветски или свързани с тях сътрудници и постоянно задават доста въпроси “, споделя Нери Толардо, някогашен шеф на Tinkoff Bank в Москва, който от средата на 2022 година живее и работи в Мексико. „ Банките не обработват и не одобряват заплащания от и за Русия и доста постоянно сътрудниците от света имат наложени от тях самите стандарти за сходство, които са доста по-стриктни от закона “, споделя той.

Така че, в това отношение глобите нараниха финансовите институции на Русия.

Но съветска банкова рецесия, сходна на рецесията, която неотдавна видяхме в Съединени американски щати със Silicon Valley Bank и швейцарската Credit Suisse, не се случи. Няма никакво приключване на пари от съветските банки. Рублата се заздрави. И защото множеството банки са предпазени от страната – водени от Сбербанк и VTB – Руската централна банка прекара множеството време през последните 10 години в почистване на финансовата система. Това разчистване на къщата, извършено от президента на Централната банка Елвира Набиулина, довело до затварянето на стотици частни банки, евентуално е повода глобите да не унищожат съветския финансов бранш. Елвира към този момент беше отстранила слабите звена от веригата. А такива имаше доста. Поради тази причина съветските банки оцеляха при санкционния режим на Запада и делистването от стоковия пазар по-добре, в сравнение с можеше да се чака. За един безсрамен руснак да гледа по какъв начин Silicon Valley Bank и Credit Suisse изгарят, до момента в който банкерите им са на облага, е все едно да се усмихва пред камерата, до момента в който постройката откъм гърба гори.

След като бяха извадени от протфейлите на американските вложители (VanEck Russia ETF беше ликвидирана), двете огромни банки Сбербанк и VTB изгубиха половината от цената си на Московската борса.

Дяловете на Сбербанк на Московската стокова борса

VTB е още по-зле.

VTB в никакъв случай не е имала шанса на Сбербанк на пазарите. Цената на нейните акции потъна през февруари 2022 и в никакъв случай не се възвърне. На процедура това са акции за жълти стотинки в Русия, само че от години бяха на едноцифрена цена

Руските банки са виждали и по-лоши времена.

Последната банкова рецесия се разигра на талази, най-голямата от които беше през 2017 година. Централната банка похарчи близо 20 милиарда $, с цел да избави топ кредиторите и да отбрани вложителите от лъжливите дейности и неприятното ръководство на риска от страна на съветския банков хайлайф. На огромна част от него беше даден достъп до тези банки, когато държавните и регионалните управи продадоха активите след рухването на Съветския съюз. Те не знаеха нищо за банкирането. Те не се включиха в нищо сходно на Базел II или новото Базел III съглашение за финансова сигурност и използваха банките като домашни казина, като персонални банкомати за обикалящите по света банкстери.

След като бяха разкарани, те се реалокираха на нормалните места, посрещнати с отворени прегръдки от притежателите на първокласни недвижими парцели в Лондон, Ню Йорк, Маями, Дубай и Кипър.

Някои от най-добре познатите са Илия Юров, Сергей Беляев и Николай Фетисов, и тримата някогашни съсобственици на съветската Trust Bank, която трябваше да бъде спасявана от страната през 2014 година, поради лъжлив дейности и ужасяващ мениджмънт на риска. Юров живее в Лондон. Не е ясно къде живеят другите двама.

През 2020 година Висшият съд в Лондон разпореди те да платят на притежавана от съветското държавно управление банка 900 милиона $, само че постановлението към момента не е изпълнено.

Silicon Valley, Signature Bank и Credit Suisse са благосъстоятелност на акционери и е малко евентуално да бъдат наказани на сходни суми, само че времето ще покаже. Засега американските инвеститори ще бъдат обезщетени отвън предпазеното покритие от 250 000 $ на влог.

Борис Минц е различен образец за съветски банкер, управлявал нежния съветски финансов бранш от времето преди глобите. Той живее в самоналожено изгнаничество в Лондон, претендирайки за политическо леговище, откакто неговата банка Откритие, един от най-големите съветски заемодатели, беше взета от Елвира Набиулина заради остра рецесия на ликвидността.
По-рано тази година Висшия съд в Лондон отсъди Минц да заплати 850 милиона $ по дело за машинация, заведено от в този момент държавната банка Откритие.

Но това дело не е приключено. Решението се отнася единствено за опита за прекъсване на производството, което значи, че той към момента има късмет да избегне заплащането. Причината, заради която Минц искаше да спре производството, беше изказванието, че продължаването на делото ще значи то да се трансформира в правосъдно произвеждане, което може да приключи с решение за даване на пари на глобеното съветско държавно управление, написаха юристите на Минц в имейл.

Извън тези образци, в случай че глобите бяха пристигнали по времето, когато съветската Централна банка разчистваше „ зомби-банките “ – пъкълът би се отприщил. Но като се вземе поради, че огромна част от тази неразбория беше отстранена преди влизането в действие на санкционния режим от 2022 година, съветските банки остават сигурни и постоянни, въпреки и съветските вложители в тях да изгубиха и ризата от гърба си.

Политиката на наказания, най-тежката, която в миналото е била прилагана против Русия, навърши 13 месеца. Нови наказания изскачат от време на време. Не е ясно какво още може да се измисли, откакто съветските финансови институции към този момент бяха мощно отрязани от Западната система.

Банки като VTB, които имаха капиталово банкиране и ръководство на активи в Европа с офиси в Лондон, в този момент ще бъдат затруднени да оказват помощ на европейски компании да емитират облигации или да оферират акции. Някога те бяха водачи в тази обалст, изключително в по-малките страни от Европейския съюз, като Чешката република. Офисите на VTB в Лондон са затворени от март предходната година, защото активите ѝ бяха замразени през февруари. През декември съдът дефинира синдик.

Финансовият бранш в Русия и нейните банки вкъщи не са в заглавията на вестниците, за разлика от банките в Съединени американски щати и Европа. Те устояха клането на глобите. Но картината не е красива. Всичко зависи от ъгъла на гледане. Те изгубиха гений, като образец в това отношение е изпълнителният шеф на Tinkoff Bank Нери Толардо. Изгубиха европейските и американските активи, което няма да бъде възобновено още години, в случай че въобще в миналото бъде.

Последните доклади за приходите на Сбербанк в Русия демонстрират голям срив на облагата от 78%, дължащ се на всички конфискации на активи и загуба на бизнес, заяви Ройтерс на 9 март.

Путин сподели този месец, че Сбербанк е претърпяла бурята. Но нейните облаги са паднали със 78%, след замразяването на задграничните ѝ активи, причинявайки многомилионни загуби

Главният изпълнителен шеф на Сбербанк Херман Греф сподели пред кореспонденти, че Сбербанк е „ най-атакуваната организация “ в страната и претърпява „ невиждани по трудност и мощ провокации “. Той сподели, че банката е изгубила съвсем всичките си активи в чужбина, което е довело до солидни загуби.

Обаче съветският президент Владимир Путин се усмихва пред горящите здания на Credit Suisse и изгубените 200 милиарда $ депозити на Silicon Valley Bank, които изискват невиждана поддръжка от Федералната корпорация за застраховка на депозитите, която да отбрани вложителите. Банката към този момент е в неплатежоспособност. А неговите най-големи банки оцеляха. Но единствено тъй като множеството съветски банки през годините бяха оповестени във банкрут и неплатежоспособност, тъй като представляваха заплаха за съветската финансова система.

„ Благодарение на професионалните дейности на нашата банкова общественост, държавните организации и напъните на Централната банка, желая да подчертая, че ние успяхме да преодолеем всички тези (санкционни) компликации като цяло “, сподели Путин след срещата си с шефа на Сбербанк в Москва по-рано този месец. Той сподели, че сегашната постоянна позиция на Сбербанк е „ добър сигнал за цялата стопанска система “.

Санкциите ще останат в действие още дълго време и това значи ли, че един ден и съветските банки, на които те са наложени, също ще се срутен под тежестта им?

„ Кой знае какво ще стане в Русия, тъй като всички ние знаем единствено това, което четем в пресата, а това, което четем в пресата, е че Русия е постъпила мъдро, оправяйки банките си преди глобите и заради това след глобите те се оправят добре “, споделя известният вложител в първични материали Джим Роджърс от вкъщи си в Сингапур. Роджърс е някогашен шеф на съветската торова компания ФосАгро. Той към момента има някакви пари в Русия. „ Видяхме рухването на рублата, когато глобите бяха наложени първоначално, а по-късно тя се качи. Така че, съдейки единствено по това, пазарът ми споделя, че някой в Русия е направил вярното нещо. “

 

Инфо: forbes.com

Превод за " Гласове ": Екатерина Грънчарова

 

 

 

 


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР