Хераклит е казал, че цивилизацията се движи от изток на

...
Хераклит е казал, че цивилизацията се движи от изток на
Коментари Харесай

Гробницата на първия китайски император все още пази своите тайни

Хераклит е споделил, че цивилизацията се движи от изток на запад. И до момента в който продължава своя поход, ние можем да погледнем на изток и да забележим онази цивилизация, която сме изпуснали. Разбира се, приказваме за Китай и неговата античност. Страната през днешния ден е същински софтуерен колос и държи международното произвеждане, само че епохи обратно е бил империя, за която всички са знаели. Няма по какъв начин да приказваме за приключен Китай без име като Цин Шъхаун. Това е императорът, който за първи път съумява да сплоти страната и да я подчини.

Като император, Цин живее цели 49 години, което за това време е същинско дългоденствие. Освен с укрепването на Китайската стена, посрещаща съществено количество туристи всяка година, Шъхуан е прочут и със своята неповторима гробница, която и до през днешния ден не е изцяло разкрита. Впрочем, в случай че има една тайнственост за Китай, тя ще е обвързвана с невероятните старания в строителството. Според историческите записи, императорът е търсил път към безсмъртието. Плановете за прекосяване в отвъдното почнали още в самото начало. Източници настояват, че връх Ли бил култивиран от повече от 700 000 души.

Под земята почнало построяването на покои и имперски здания. Доставени са най-различни особено готови артефакти, както и арбалети, които да пускат стрели по всеки, решил да граби от императора. Древните китайци не знаели къде ще бъде последният гроб на техния император. Нареждането било да бъде добре прикрит и за разлика от останалите мавзолеи, този трябвало да стане незабележим и да потъне в давност. Една легенда споделя, че армията на императора го последвала в мавзолея, само че това е леко пресилено.

 Xian_museum

Снимка: By user:Robin Chen – Own work, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=566277

Изкопът още веднъж бил горист, с цел да може никой да не открие това магическо място. С това стартират огромните конспирации. Историята се предавала от уста на уста и някой поданици знаели къде е мястото на първия император, само че не подозирали какъв брой огромен бил. Все отново не би трябвало да забравим, че 700 000 души са копали, само че към този момент са минали повече от 2 хилядолетия. Първите опити за извличане на бегла визия към размерите на мавзолея – доказано е, че обиколката на вътрешния град (точно по този начин, има вътрешен град) е 2.5 километра на 6.3 километра – са едвам през 60-те години на предишния век.

Никой от локалните поданици не се е опитвал да обикаля там, заради съществуването на най-различни поверия по адрес на китайския император. До 1974-а година се носят единствено поверия и митове, само че същата година ще бъдат открити по този начин наречените теракотени войни. Те явно са сложени там, с цел да пазят своя император или да продължат да му служат в отвъдното, но с това идва и още един въпрос: за какво самият император е желал да се скрие с цяла войска? Каква е повода?

Самото разкриване е също вълнуващо, тъй като се оказва, че 6-ма братя от семейството Уанг желали да изкопаят нов бунар за своята овощна градина. Сушата била извънредно рискова, а самите те не подозирали, че стъпват върху гроба на императора и неговия пантеон. Само един метър от разкопките и търсенето на вода, един от братята удря нещо твърдо и счита, че това е остаряла тухла. Колкото повече копаели, толкоз по-сериозно количество бронзови стрели, крака и всевъзможни други принадлежности се разкривали.

 Terracotta Army. Clay soldiers of the Chinese emperor

Едва тогава станало ясно, че братята откриват античната история на Китай. Това място се трансформира в част от платената обиколка и гидовете не пропущат да го покажат на гостите. От този ров стартира и разузнаването на цялата гробница. През август, същата година са изпратени специалисти за повсеместен разбор. Открит е първият бронзов меч, по-късно са изкопани и още 20 войни. Очаква се разкритието и на кон. Според археолозите, цялостният размер на тази гробница е към 56 квадратни километра. И всичко почнало от един бунар. Китайски откриватели вършат магнитни сканирания и откриват съществуването на разнооразни железни предмети, измежду които и доста монети.

Открит е и специфичен храм, със зали за молитва, които се свързват с една основна постройка в центъра. Направени са каменни пътища, имало е градини и алегорично прекопирване на столицата, която самият император да ръководи. Открити са текстове на бамбукови линии, в които се написа какво е било ръководството на Цин Шъхуан. Впрочем, информацията продължава да се обновява съвсем всеки ден за въпросният пантеон.

До този миг са открити към 7000 теракотени войни, бойни каляски и съществено количество оръжия. Гробницата е под отбраната на Юнеско, а историята продължава да се написа. Със основаването на сходни структури, египетските пирамиди може би не са толкоз сериозна строителна мистерия. Структурата на този пантеон е едвам 76 метра, до момента в който египетската пирамида, издигната преди 2600 години прочие Хр. е била 101 метра. Каква е цялата истина, може би ще разберем един ден, само че за в този момент, гробницата приема гости и разрешава разходка, въпреки и локалните поданици към момента да се тормозят, че тези визити носят единствено неприятен шанс.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР