Хелзинки. Гражданската инициатива срещу използването на COVID-паспортите във Финландия е

...
Хелзинки. Гражданската инициатива срещу използването на COVID-паспортите във Финландия е
Коментари Харесай

Helsingin Sanomat : Парламентът на Финландия ще разгледа гражданска инициатива срещу COVID-паспортите

Хелзинки. Гражданската самодейност против потреблението на COVID-паспортите във Финландия е събрала нужния брой подписи и към този момент може да бъде импортирана за разглеждане в Народното събрание на скандинавската страна, оповестява националният всекидневник Helsingin Sanomat .

„ На 15 октомври Народното събрание утвърди потреблението на COVID-паспорти (с информация за имунизации, минало заболяване или негативен тест). Използването му обаче опонира на Конституцията на Финландия и Всеобщата декларация на Организация на обединените нации за правата на индивида, т.к. дискриминира жителите и ги слага в неравностойно приложение. В тази връзка би трябвало неотложно да се отхвърли концепцията за COVID- паспортите “, се споделя в текста на петицията, оповестен на интернет страницата kansalaisaloite.fi.

През ноември друга гражданска самодейност събра задоволително подписи, с цел да бъде импортирана в Народното събрание - против условието за COVID-паспорти за достъп до работното място. Все още не е посочен точният период за разглеждане на тези документи.

Към днешна дата повече от 80% от популацията на Финландия над 12 години е получило две дози от имунизацията против ковид, а към 3% са получили третата доза. Въпреки това, повишаването на броя на случаите на зараза продължава, а страната към този момент разпознава първи случай на зараза с варианта „ Омикрон “ при завърнал се от Швеция човек.

На 30 ноември финландското държавно управление поддържа разширението на потреблението на COVID-паспортите, вместо да постанова ограничавания. Те към този момент се изискват, по-специално, на доста публични места в редица райони: в заведения за публично хранене, кина, басейни. В същото време, както подчертаха от кабинета на министрите, подобен документ не може да се изисква в институции, които дават услуги (например в здравни заведения), в хранителни магазини и аптеки. Освен това условието за показване на паспорт „ не би трябвало да пречи на упражняването на правата и отговорностите “ на обещано лице, увериха от държавното управление в Хелзинки.

Превод и редакция: Тереза Герова
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР