Хелоуин - най-зловещият ден в годината настъпи и вероятно мнозина

...
Хелоуин - най-зловещият ден в годината настъпи и вероятно мнозина
Коментари Харесай

Откъде произхождат страховитите традиции за Хелоуин

Хелоуин - най-зловещият ден в годината настъпи и евентуално мнозина са подготвили редица занимателни и страхови действия. От почерпка или беля, до светещи тикви и страховити костюми, хелоуинските обичаи са към този момент добре познати по целия свят.
 Casamigos Halloween Party 2023- най-ефектните звездни костюми за Хелоуин
Най-добрите звездни костюми за Хелоуин тази година

От които можем да си “откраднем ” хрумвания

Но евентуално малко на брой знаят произхода на тези известни обичаи. Ето някои любопитни обстоятелства, които споделят от Stars Insider.

Светещите фенери

Традицията за издълбаване на плодове и зеленчуци като светещи фенери произлиза от 19-ти век в Ирландия. Първоначално вместо тиква, се е употребила ряпа. Традицията се свързва с ирландската легенда за локален алкохолик, който влиза в несъгласие с дявола и е жертван да броди по Земята единствено с издълбана ряпа, която осветява пътя му.

Костюмите

Маскирането със страхови костюми идава още от времето на келтите и техния фестивал Samhain. Това е бил методът хората да избегнат терора от злите духове и да бъдат оставени на мира. Класическите цветове на  също произлизат от келтските вярвания. За тях черното съставлява " гибелта " на лятото, до момента в който оранжевото символизира есенния сезон и реколтата.
 Снимка 639922

По-късно християнски мисионери вкарват Деня на всички души на 2 ноември, което увековечава концепцията за контакт сред живите и мъртвите едновременно на годината.

Черните котки

Страхът от черните котки датира от Средновековието, когато те са били считани за знак на дявола. Хората имат вяра и че животните оказват помощ на и тяхната тъмна магия - и по този начин до ден сегашен те остават свързани.

Почерпка или беля

Обикалянето от врата на врата за приемане на лакомства от дълго време е част от. Има доста диспути към произхода на тази традиция, само че най-много се постановат три теории.
 Снимка 639924

Първата допуска, че по време на фестивала Samhain келтите са оставяли храна, с цел да сключат мир с духовете, пътуващи по Земята през нощта.

Втората доктрина твърди, че обичаят произлизат от шотландската процедура от Средновековието, съгласно която деца и небогати възрастни посещават домовете и събират храна или пари в подмяна на молебствия за мъртвите в Деня на всички души.

Някои пък имат вяра, че модерната версия на почерпка или беля произлиза от немско-американска коледна традиция, при която децата се обличат в костюми и се демонстрират пред съседите си, които би трябвало да познаят самоличността им. Децата били награждавани с лакомства, в случай че никой не успеел да ги разпознава.
 Снимка 639923

Бонбони

До средата на 20-ти век нещата, които децата получават, обикаляйки домовете, са монети, плодове и ядки. Нарастването на известността на традицията обаче въодушевява редица компании през 50-те години на предишния век да стартират да създават дребни, самостоятелно опаковани бонбони.

В по-старите времена пък хората са покривали плодовете със захарни сиропи - като средство за консервиране. Това са правили още античните римляни, за които ябълките са имали особено място в празненствата, свързани с прибиране на реколтата.
 Хайди Клум и Хелоуин - костюмите, които потвърждават за какво моделът е кралицата на този празник
От секси до откачени - костюмите за Хелоуин на Хайди Клум през последните години

Всяка година съумява да надскочи себе си

Свещи и огньове

През по-голямата част от ранната история на Хелоуин, огромни, извисяващи се огньове са били употребявани за осветление на пътя на душите, търсещи задгробния живот.

Днес обаче запалването на свещи заменя огромните обичайни пламъци.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР