“… Категорично можем да кажем, че две пенсии са повече

...
“… Категорично можем да кажем, че две пенсии са повече
Коментари Харесай

Сачева не позна: Две пенсии са ПАК по-малко от една!

“… Категорично можем да кажем, че две пенсии са повече от една”... сподели общественият министър Деница Сачева по време на дебатите в Народното събрание по законовите промени за изплащането на вторите пенсии”.

Днес промените и допълненията в Кодекса за обществено обезпечаване са факт, откакто на 18.02.2021 година бяха гласувани на второ четене в Народното събрание.

Станаха ли две пенсии повече от една? Не. Това разяснява в блога си доктор Любомир Христов.

Интересува ме въпросът способно ли е по този начин (невярно) нареченото “допълнително пенсионно осигуряване” в универсални пенсионни фондове (УПФ) да създаде (неправилно) наречената “допълнителна” пенсия, пенсия свръх и над държавната пенсия, на която човек би имал право, в случай че изобщо не се осигурявал от УПФ или в точния момент се е отказал от пенсионните фондове.

За да отговоря:

Оценявам размера на държавна пенсия (в понижен и цялостен размер),
На пенсия от УПФ,
които би получил мъж, роден през 1977 година, почнал да се обезпечава за пенсия през 2002 година, и пенсиониращ се през 2042 година

През 2042 година ще се пенсионират мъжете, които първи са имали опция да се обезпечават в УПФ в течение на целия си застрахователен стаж. Това е значимо с цел да съпоставяме ябълки с ябълки и са откроим капацитета на УПФ да създаде спомагателна пенсия.

Разглеждам разнообразни сюжети на непрестанно обезпечаване върху:

I. Минимална работна заплата
II. Средна работна заплата
III. Нарастваща работна заплата и
IV. Максимален застрахователен приход.

При сюжета „ възходяща работна заплата “ мъжът стартира обезпечаването си върху междинна работна заплата. Осигурителният му приход пораства с ритъм, по-бърз от повишаването на междинната работна заплата, а последният му застрахователен приход е еднакъв на два пъти междинната работна заплата в годината преди пенсиониране.

Резултатите са както е показано в таблицата:
 Сачева не позна: Две пенсии са ПАК по-малко от една!

Всички резултати са в лв. по покупателна дарба от 2020 година

При първият сюжет (осигуряване върху минимална работна заплата), мъжът изобщо не може да събере задоволително средства за пожизнена пенсия от УПФ и ще получава минималната пенсия за застрахователен стаж и възраст.

При останалите три сюжета разликата сред две и една пенсия е негативна. Това значи, че двете пенсии (намалена пенсия от ДОО плюс пенсия от УПФ), са по-малко от една пенсия, пенсия от ДОО в цялостен размер.

Така нареченото “допълнително задължително” пенсионно обезпечаване, което не е

нито в допълнение,
нито наложително,
не е в положение да генерира спомагателни пенсии, а в противен случай, понижава пенсионния приход на тези, които ги ощетяват в УПФ.

Всичко това е без значение за осъзналите се, които могат да намерят излаз за себе си като се откажат в точния момент от ощетяване в УПФ като подадат Заявление за смяна на обезпечаването от УПФ в ДОО и по този начин унищожават вредата “УПФ”.

Защо следващите промени в КСО не можаха да решат казуса „ две пенсии са по-малко от една “? Защото „ пенсионните реформатори “ не знаят къде се корени казуса, коя е повода му, а не се и интересуват. Затова лепнаха кръпки върху признаците.

В идващите дни ще прибавя методиката, по която са получени резултатите в таблицата, за може всеки заинтересуван да повтори изчисленията и да стигне до същите резултати.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР