Хедонистичната адаптация (хедонизъм – от гръцки наслада), известно още като

...
Хедонистичната адаптация (хедонизъм – от гръцки наслада), известно още като
Коментари Харесай

Хедонистична адаптация: Защо не ставаме все по-щастливи

Хедонистичната акомодация (хедонизъм – от гръцки " приятност " ), известно още като " хедонистична бягаща пътека ", е разбиране, изследвано от позитивните психолози и всички други откриватели, които се концентрират върху щастието и благосъстоянието на индивидите. То се отнася до общата ни наклонност да се връщаме към несъмнено равнище на благополучие, без значение от възхода и паденията, които претърпяваме. Този феномен е прочут като " хедонистична бягаща пътека ", тъй като наподобява като че ли непрестанно усилваме щастието си и все пак се връщаме на първичното равнище, от което сме почнали (подобно механизма на бягащата пътека).

Примери от наблюденията върху хедонистичната акомодация

Много откриватели учат хедоничната акомодация и се пробват да дефинират какъв брой тъкмо от персоналното ни благополучие в действителност е под наш надзор. Сонджа Любомирски стига до избран %: 40%. 50% от нашето благополучие, съгласно нейното проучване, се дължи на генетиката, а 10% се отнасят основно до условия като мястото, на което сме родени, и метода, по който сме израснали.

Това оставя 40%, подчинени на нашето въздействие, което сигурно е по-малко от 100%, само че въпреки всичко е забележителна част от цялото. При други откриватели процентите се разграничават, само че диапазонът е почти подобен.

Дейности, които са повече и по-малко наранени от хедоничната акомодация

Някои действия са по-засегнати от хедоничната акомодация – щастието, което те носят, се разсейва по-бързо. Те са известни на откривателите и психолозите като " развлечения " или " удоволствия ". Те водят до бърз прилив на наслаждение. Изследователят Мартин Селигман, един от пионерите в тази област, ги изяснява по този метод:

Развлеченията са удоволствия, които имат ясни сетивни и мощни прочувствени съставни елементи, това, което философите назовават " сурови усеща " или " елементарни чувства ": възторг, неспокойствие, приятност, забавление, нараснало въодушевление и доволство. Те са мимолетни и включват малко, в случай че въобще включват някакво мислене.

Тези удоволствия могат да издигнат настроението ни и да ни накарат да се усещаме прелестно, само че това ще трае релативно малко. Причината е в това, че ние привикваме с тях относително бързо. В случай, че сте като множеството хора то, в случай че хапвате една и съща храна всеки ден в продължение на една седмица, до края на седмицата тя към този момент няма да ви доставя същото наслаждение.

Това важи също за увеселителните влакчета, букетите, пиенето на чай, слушането на обичана ария, гледането на видеоклипове с очарователни животни и доста други удоволствия. Има обаче способи да удължим насладата от тях, тъй като те могат да доведат други изгоди, които ще обсъдим след минутка.

Удовлетворяващите действия, както и тези, които ни дават мощно възприятие за смисъл, са по-неподатливи на последствията от хедоничната акомодация.

Това са действия, които изискват повече старания и мисъл, само че и премията е по-висока - колкото повече се ангажираме, толкоз повече се любуваме. Тези занимания постоянно се считат за занимания, като творене на изкуство, проучване на умения като карате или действия като медитацията. Повечето (ако не всички) удовлетворяващи действия са ужасно средство за облекчение на напрежението.

Но дано се върнем назад на удоволствията. Това, че те са мимолетни в резултата си може да ни накара да си мислим, че не заслужават нашето внимание, само че в действителност са идеално решение за избрани обстановки. Първо, както споменахме по-рано, те покачват настроението ни бързо, без да изискват доста старания. Това тяхно свойство в действителност е доста скъпо, тъй като проучванията сочат, че нарасналото въодушевление може да докара до верижна реакция от оптимизъм и резистентност. Удоволствията имат способността да довеждат " възходяща серпантина от позитивни усеща " след себе си, което от своя страна усилва щастието и устойчивостта на стрес. Имайки поради дребното изпитание, което изискват, това си е много добра облага, нали?

Второ, дейностите, които носят възприятие на задоволеност изискват повече старания, тъй че когато имаме единствено няколко минути или лимитирано количество сила, удоволствията постоянно са по-прости и по-достъпни разновидности. Например, в случай че денят ни е стресиращ и тичаме по задания, постоянно е по-лесно да си приготвим обичания чай и да го изпием небрежно (което може да донесе прелестно чувство и да понижи стреса), в сравнение с да извадим боите и да стартираме да рисуваме, макар че удовлетворението от живописта ще е по-голямо от удоволствието, което ще получим от чая. Понякога имаме време само за чай и това сигурно е по-добре от нищото.

Смислените действия, като доброволчеството в името на добра идея или оказване помощ на другар, имат в действителност огромни изгоди. Селигман открива, че макар че могат да лишават доста количество сила и не всеки път са приятни за осъществяване (често са предизвикателство), те носят трайни резултати във връзка с цялостното благополучие и вътрешния мир. Алтруизмът в действителност има доста преимущества, както за донора, по този начин и за получателите. Смислените действия не трябва да се подценяват, изключително заради обстоятелството, че те са доста по-ефективни що се отнася до хедонистичната акомодация.

Как да минимизираме хедонистичната акомодация

Хедонистичната акомодация е реалност от живота, само че когато сме наясно по какъв начин действа и какво въздействие ни оказва, сме по-способни да се оправим с негативите и да се ангажираме с действия, които са по-неподатливи на задушаващите й резултати. По-долу ще изредим няколко метода да противостоите на хедоничната акомодация и да изберете действия, които в действителност да усилят равнището на благополучие в живота ви:

  • Старайте се да си осигурявате удоволствия и ги планирайте в всекидневието си. Вземете си чаша кафе. Обадете се на другар, с цел да се посмеете. Ако смятате, че нямате време за развлечения, пробвайте да реорганизирате проектите си с съответното желание да ги включите в графика си.
  • Редувайте удоволствията си по този начин, че постоянно да ги чувствате нови. Точно както усещате преди малко изпраните си свежи завивки по-приятни от тези, които сте употребили цяла седмица, ротацията на удоволствията е по-приятна и по-свежа от повторението им в следващи дни. (Въпросът може да стои друго с насладата от ритуалното осъществяване на избрани действия, само че нормално горното е правилно. Следете удоволствието, което получавате от заниманията си, и когато започнете да се отегчавате от тях, към този момент знаете какво да вършиме.)
  • Отделяйте време за занимания! Ако планирате уроци един път седмично, това е един от най-ефективните способи да извлечете възприятие на задоволеност. Споделяте това, което харесвате с другите, планирате го в календара си, тъй че е по-вероятно да отделите време за него, и сте в положение да задълбочите качествата си и да наблюдавате развиването си. Няма значение какво е хобито; доколкото то е нещо, което ви харесва, то ще имате изгоди от него и тези изгоди ще се простират до края на живота ви.
  • Намирайте време за другите. Това носи по-голям смисъл в живота ви и може да усили равнищата на благополучие. Точно както удовлетворението може да се разгръща отвън хедоничната акомодация и да усилва общите равнища на благополучие до цялостната степен, в която да повишим базовото си чувство за него, значимите действия могат да носят същите промени.
  • Обръщайте внимание на позитивния си опит. Това е превъзходен метод да се насладите повече на живота и позитивните му страни, без да имате потребност да променяте нищо друго. Нужно е само малко фокусирано внимание и резултатите от удоволствията, удовлетвореността и значимите действия могат да бъдат разширени. Един от методите да се насладите на тези прекарвания е да поддържате дневник, в който да пишете вечер, няколко дни в седмицата — записвайте три неща, които сте харесали в този ден. По този метод ще преживявате тези позитивни чувства, до момента в който пишете за тях, а също и всякога, когато прочитате написаното.
  • Следете равнището на щастието си. Ако смятате, че може да бъдете и по-щастливи, отделете време за всичко, с което можете да повдигнете настроението си. Ако имате потребност от по-сериозно повивашване на равнищата, направете нещо, което знаете, че ви прави щастливи, а в случай че имате опция, пробвайте нещо ново. Ако сте естествено щастливи, това може да помогне да се почувствате даже по-щастливи от нормалното. Ако пък нормално сте по-ниски равнища на благополучие или сте изправени пред доста провокации, минимизирането на хедоничната акомодация може да ви помогне да живеете по-пълноценен живот.

Хедонистичната акомодация — тази стара хедонична бягаща пътека  — е част от всички нас (и ни държи на земята), само че все пак можем да владеем равнищата на щастието си, доставяйки си наслаждение, задоволство и значими действия в вярното време.

Framar.bg


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР