Хедж фондове намаляват позициите си на някои пазари на метали,

...
Хедж фондове намаляват позициите си на някои пазари на метали,
Коментари Харесай

Хедж фондове намаляват позициите си на Лондонската метална борса

Хедж фондове понижават позициите си на някои пазари на метали, за които се притесняват, че може ненадейно да станат сложни за осъществяване на транзакции. Причината е несигурността, която е обхванала Лондонската железна борса (LME) след решението й да анулира хиляди покупко-продажби с никел през март.

Освен понижената интензивност на пазара LME е изправена и пред различен проблем - решението за прекъсване на покупко-продажбите докара до няколко каузи, които бяха заведени против борсата, която е благосъстоятелност на Hong Kong Exchanges and Clearing. Ходът на LME да анулира покупко-продажби, подписани в продължение на осем часа, накара редица хедж фондове да преоценят риска, пред който са изправени в своите портфейли.

Базираният в Ротердам хедж фонд Transtrend, който търгува на световни фючърсни пазари и ръководи активи на стойност 6.5 милиарда $, сподели пред Financial Times, че е решил да спре търговията на LME " след неуспеха на никела ". Фондът изяснява, че това решение е довело до ръководството на по-малки позиции в редица метали, в сравнение с би държал в противоположен случай.
Реклама
Transtrend не е единствената сходна организация, която оповести решение за доста понижаване на интензивността на металните пазари. Базираният в Париж Capital Fund Management (CFM), който ръководи активи на стойност 10 милиарда $, стартира да употребява радикални сюжети за стрес проби на позициите си след случилото се през март месец. CFM също по този начин спря да търгува с японски държавни облигации преди няколко месеца, заради преобладаващата позиция, която Японската централна банка има и желае да поддържа на този пазар. Освен това фондът краткотрайно спря да заема позиции на европейския пазар на природен газ. В началото на юли CFM възобнови търговията с фючърси на естествения запас, само че интензивността му е доста по-малка, в сравнение с преди началото на войната в Украйна и последвалата я неустановеност към доставките на газ.

" Ако енергийният пазар изостане с 20% за една нощ, какъв брой огромно е маржин колът за вложителите в международен мащаб? ", сподели президентът на CFM Филип Джордан. " Никелът имаше огромна роля в това да гледаме на обстановката по сходен метод ", добави той пред вложители.

" Редица мениджъри преоцениха равнището на риска, който поемат на LME ", откакто решението на борсата докара до " нараснала неустановеност и по-ниска ликвидност на засегнатите пазари ", сподели Робърт Сиърс, основен капиталов шеф в London`s Capital Generation Partners. Някои фондове са понижили риска на борсата и са лимитирали търговията си до по-ликвидни, по-краткосрочни контракти, до момента в който други мениджъри са спрели краткотрайно да търгуват на LME, добави той. Дела против LME Американският хедж фонд Elliott Management стартира дело против LME за повече от 456 млн. $, като твърди, че борсата е " работила нелегално ". Освен това компанията за търговия Jane Street също е подала иск, като размерът на мечтаното обезщетение е доста по-малък - 15,3 млн. $.

Асоциацията на ръководените фондове също е подала публична тъжба до LME, а регулаторните органи на Обединеното кралство преразглеждат случая.
Реклама Свързани публикации Цените на суровините спадат, което е сигнал за наближаваща криза 5 юли 2022, 12:39 Elliott Management съди Лондонската борса поради прекъсването на търговията с никел 7 юни 2022, 08:47 Войната в Украйна засегна бизнеса на американските банки 21 април 2022, 06:28 Металният удар от войната 15 април 2022, 06:28 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Тодор Шишков
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР