Изчезнаха варели с питейна вода за мигранти, които се разхождат из Тексас

...
ХЕБРОНВИЛ, Тексас (AP) — Като една от най-лошите горещи вълни,
Коментари Харесай

ХЕБРОНВИЛ, Тексас (AP) — Като една от най-лошите горещи вълни, регистрирани в голяма част от южните щати това лято, властите и активисти в Южна Тексас се оказа замесен в мистерия в този сух регион близо до границата с Мексико.

Бъчви с животоспасяваща вода, които правозащитна група постави стратегически за своенравни мигранти, пътуващи пеша, изчезнаха.

Обикновено е трудно да ги пропуснете. Етикетирани с думата „AGUA“, боядисана в бяло, главни букви и стоящи около кръста, 55-галонните (208-литрови) сини варели се открояват на фона на храсталаците и тревата, превърнали се от зелено в изсушено на слънце кафяво.

Залогът за разрешаването на тази мистерия е голям.

Летните температури могат да се покачат до 110 градуса по Фаренхайт (43,3 градуса по Целзий) в рядко населения окръг Джим Хог в Тексас, с неговите огромни, негостоприемни ферми. Мигрантите — а понякога и трафикантите на хора — минават през този окръг, за да се опитат да заобиколят контролно-пропускателния пункт на граничния патрул по по-натоварена магистрала на около 30 мили (48 километра) на изток. Повече от 60 мили (96 километра) от границата между САЩ и Мексико, може да отнеме няколко дни да се разхождат до там за мигранти, които може би вече са прекарали седмици в пресичане на планини и пустиня и избягване на насилието на картела.

„Ние не „Нямаме лукса да губим време в това, което правим“, каза Рубен Гарза, следовател в офиса на шерифа на Джим Хог. Сълзи се стичаха по лицето му, когато си спомняше как е помогнал да се намери изчезнал мигрант, който се е прегрял в храсталака, извикал е за помощ, но е починал само мигове след спасяването му.

Точният брой на загиналите е трудно да се определи, тъй като смъртните случаи често остават недокладвани. Международната организация по миграция на ООН изчислява, че почти 3000 мигранти са загинали, преминавайки от Мексико към САЩ, като са се удавили в Рио Гранде или поради липса на подслон, храна или вода.

Хуманитарни групи започнаха да доставят вода за мигрантите в места от американската страна на границата с Мексико през 90-те години на миналия век, след като властите започнаха да откриват телата на онези, които се поддадоха на суровите условия.

Джон Меза е доброволец в Центъра за човешки права в Южен Тексас в окръг Джим Хог, където населението от около 5000 души е разпръснато на 1100 квадратни мили (2850 квадратни километра) - по-голямо от щата Роуд Айлънд. Той презарежда станциите с галони кани с вода, подрязва обрасла трева и гарантира, че GPS координатите все още са видими от долната страна на капаците на варелите.

При един от обиколките си през юли Меза каза, 12 от 21-те станции, които той поддържа, вече не са били там.

Асошиейтед прес сравни изображения, заснети от Google Maps през последните две години, и потвърди, че някои варели, които някога са били там, са изчезнали.

Но накъде?

Горските пожари са често срещани в тази част на Тексас, където сухата трева бързо се превръща в гориво. Пътностроителните екипи често бутат или отместват препятствията за своята работа. Но докато Гарза, следователят на шерифа, вървеше по пътека, обозначена с GPS координати за бъчвите, нямаше следи от разтопена синя пластмаса. И нищо не показваше, че тежките варели са преместени. Въпреки че доброволците ги пълнят само отчасти, те могат да тежат до около 85 паунда (38 килограма).

Изследователят караше нагоре и надолу по главната магистрала, където много от водните станции бяха инсталирани близо до огради на частни имоти, правейки бележка за обстоятелствата на всеки липсващ варел.

Празни бутилки с вода стояха на земята близо до кръглия отпечатък, оставен от тежкия варел на едно място. На друг тревата беше подрязана и свежата земя беше оголена, за да се създадат буфери срещу пожар.

Гарза подозираше, че екипи на щатските пътища са преместили три варела, които са били по протежение на неасфалтиран път, но Министерството на транспорта на Тексас отрече то. Изследователят също отбеляза, че "огромно количество" горски пожари може да са виновни. Той също така разговаря с районни животновъди с надеждата да покаже, че изчезванията може да са просто недоразумение, а не престъпление.

„Те вероятно имат логично обяснение“, каза той, без видима следа.

Но в други щати по южната граница липсващите водоснабдителни станции се приписват на злобни намерения.

Групата No More Deaths през 2018 г. пусна видеоклип на агенти на граничен патрул, които ритат и изливат вода от галон кани, оставени за хората в пустинята.

No More Deaths каза, че от 2012 г. до 2015 г. е открила повече от 3586 галона кани с вода, които са били унищожени на площ от 800 квадратни мили (2072 квадратни километър) пустинна зона в южна Аризона.

Лора Хънтър и съпругът й Джон започнаха да изхвърлят вода по популярни контрабандни маршрути в Южна Калифорния през 90-те години. Те отбелязват, че усилията им не са свързани с политически или религиозни групи, но работата им често е атакувана.

„Всяка година имаме вандализъм, разбира се, хора, които не са съгласни с това, което правим“, каза Лора Хънтър.

Хънтърс се срещнаха с Еди Каналес, изпълнителен директор на Центъра за правата на човека в Южен Тексас, преди около 15 години и предоставиха дизайна на евтините станции за вода. В светлината на новините те предложиха някои съвети.

„Бих ги заменил всичките с някои използвани варели, просто ги замених всичките“, каза Джон Хънтър. „И след това бих сложил няколко камери тези и вземете регистрационните номера на човека и лицето му.“

Каналес каза, че планира да работи с доброволци, за да замени липсващите станции през следващите дни.

Броят на мигрантите, преминаващи през Южен Тексас и последващите смъртни случаи намаляха тази година, след като администрацията на президента Джо Байдън въведе нова гранична полиция. Медицинска служба, която обхваща единадесет окръга, включително Джим Хог, е получила телата на 85 мигранти, починали тази година. Това представлява по-малко от половината от броя, изпратен до този офис през 2022 г. Повечето от мигрантите, починали тази година, са претърпели фатални топлинни удари.

Но това може да се промени, особено ако правните оспорвания на политиките на администрацията на Байдън са успешни .

Засега мистерията около изчезването на бъчвите остава неразгадана. Но Меза, доброволецът, който презарежда бъчвите в окръг Джим Хог, планира да продължи работата си

„Ако това е било умишлено, това е доста злонамерено нещо. Знаеш какво имам предвид?" – попита Меза. „Казвате: „Оставете тези хора да умрат, защото не искам да им дам достъп до вода.“

___

Авторът на Associated Press Анита Сноу във Финикс допринесе за този отчет.

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР