Хазната завърши годината с дефицит от над 1 милиард и

...
Хазната завърши годината с дефицит от над 1 милиард и
Коментари Харесай

Годината завърши с 1,347 млрд. лв. дефицит, под 3% от БВП

Хазната приключи годината с недостиг от над 1 милиард и 347 милиона лв. на касова основа, сочат данните на Министерството на финансите. Според европейската методология това прави към 2,9% от брутния вътрешен артикул, с което страната покрива този аршин за присъединение към еврозоната.
Според финансовото министерство постигнатият бюджетен недостиг съгласно европейската методология дава " постоянна вероятност " за оценката за конвергенция в отчета на Европейска комисия и ЕЦБ в хода на процеса на присъединение на България към еврозоната.
Прави усещане, че макар високата инфлация постъпленията от Данък добавена стойност и данък са по-ниски от плануваните и се приближават до препоръчаното от министерството равнище през юни, когато стартира работата по актуализацията на бюджета за предходната година. След това обаче депутатите усилиха препоръчаното равнище със 760 милиона лв., което целеше да обезпечи в допълнение заложените разноски. Постъпленията от акцизи също са по-ниски, защото по този начин и не се стигна до растеж на акциза при тютюневите произведения. Във фискалния запас към края на годината има 13,4 милиарда лева
Първите прогнози за януари са за месечен остатък от 470 милиона лв., което е на половина по-малко по отношение на постигнатото през януари предходната година.
 >

 
 
 
 >
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР