Хазартните измами са били известни още на хората, живели в

...
Хазартните измами са били известни още на хората, живели в
Коментари Харесай

Хазартни измами е имало още преди Христа, разкрива находка край Провадия

Хазартните измами са били известни още на хората, живели в късната елинистична ера. За това свидетелства керамично зарче, намерено в праисторическия солодобивен център Провадия-Солницата.

Находката датира от I или II в. прочие Христа. Интересното при нея е, че единицата е издълбана и в нея може да се сложи тежест. Така при мятане зарчето застава с тази страна надолу.

Това е единствено един от артефактите, открити тава лято от археолозите в солниците. Ръководителят на разкопките проф. Васил Николов сподели на министъра на културата Боил Банов какво е разкрил екипът му.

Сред другите находки са меден инструмент за накичване на златни предмети от Халколита, който се счита за най-ранния открит в Европа, праисторическа глава на женска фигура, игли за коса, връх на копие, сечива, част от гердан и от направени от миди Спондилус гривни, ашици за установяване на ориста, керамични лампа и биберон.

„ Във Варненския некропол няма съвсем нищо от района, единствено съдовете са правени тук, а кремъците – в Разград. Всичко останало идва от юг и може да бъде разменено единствено против сол. Дълги години се чудихме за какво край Варна е най-богатият некропол от петото хилядолетие преди Христа, а това е поради солата. От Карпатите до Бяло море и от Черно море до Босна, където има дребно произвеждане – в този регион няма друго извличане на сол. Тук са били монополисти. В този интервал обществото е било като модерното – познава йерархията, като липсва единствено унаследяването на собствеността. Каквото има – всичко влиза с теб в гроба. Твоите деца би трябвало сами да си обезпечат престижа в обществото, няма авторитет по завещание. Затова и Варненският некропол е толкоз богат. Най-рано йерархията в обществото поражда по долното течение на Провадийска река и към варненските езера ”, изясни проф. Николов.

Според археолога солниците ще се трансфорат в туристическа атракция, защото в света не съществува друга сходна забележителност.

„ Това са най-ранните каменни замъци сред 4700-та и 4250-тата година преди Христа. Никъде в Европа по това време не е имало два камъка един върху различен. В това време златото няма цената, която има в този момент. Тогава солта е била благосъстоянието. Неслучайно са построили стената, с цел да защитят благосъстоянието ”, прибавя проф. Николов.

Министерството на културата отпуска 40 000 лв. за консервация и реституция на разкопките. Боил Банов даде обещание и средства за социализация на обекта, с цел да стане наличен за туристите. Според него историческите забележителности в страната би трябвало да стартират да се показват по актуален метод.

„ Задължително би трябвало да стартираме да работим с визуализации, както по целия свят. Хората желаят да го видят интерактивно и по този метод е друго разбирането за нещата. Важно е да има път, паркинг и информативен център. Но това не е задоволително. Съвременният свят изисква човек да може да си го показа - да не е някакви псевдоглупотевини, а посредством анимации да може да си го показа ”, разяснява министърът.

22 септември е разгласен за Ден на отворените порти в Провадия-Солницата. /dariknews.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР