Хайде да си поговорим за историята на добрия стар телевизор.

...
Хайде да си поговорим за историята на добрия стар телевизор.
Коментари Харесай

В какво се превръщат телевизорите

Хайде да си поговорим за историята на положителния остарял тв приемник. Той се промени много от оня миг преди 94 години, в който фермерското момче-чудо Фило Фарнсуърт показа първата електронна телевизионна система. Оттогава технологиите на телевизионните екрани се трансформираха радикално, като последните 20 години донесоха повече промени, в сравнение с целият 20. век. През първото десетилетие на нашето столетие пясъците на времето погълнаха телевизионната технология на нашите дядовци - електроннолъчевата тръба (на британски: CRT - Cathode-Ray Tube). Чисто и просто LCD екраните станаха толкоз положителни и евтини за произвеждане, че не останаха никакви аргументи за потреблението на CRT (RIP CRT).  
Ако превъртим лентата малко напред, най-важното събитие за тв приемниците през 2010-те бе раждането на технологията QLED (quantum dot LED - светодиоден екран с квантови точки). Въпросните квантови точки са изкуствено основани нанокристали от полупроводников материал, които намират приложения в доста области. Наричат се “квантови ”, тъй като са толкоз дребни, че за тях стартират да работят квантовите резултати. Основното им свойство е, че когато бъдат осветени излъчват светлина в друга дължина на вълната (т.е. цвят). Конкретният цвят зависи от размера на частиците - колкото по-малки са, толкоз по-синя светлина излъчват. И назад, с увеличение на размера на квантовите точки тяхната светлина се доближава към алената част на спектъра. Тази тяхна специфичност разрешава извънредно акуратен надзор върху предаваните цветове.
 Как да изберете тв приемник според от мястото му в хола Как да изберете тв приемник според от мястото му в хола
Намирането на съвършения тв приемник може да бъде сложна задача, изключително в случай че домът ви има предизвикателни ъгли или пространствени проблем...
В този ред на мисли QLED екраните са идната еволюционна стъпка в развиването на така наречен LED тв приемници (LCD екрани с LED подсветка), като в “сандвича ” на LCD панела е прибавен филм с квантови точки. Резултатът от това е, че QLED екраните имат ненадмината бляскавост, бездънен контрастност и необятна палитра от идеално дефинирани цветове. Тези екрани могат да възпроизведат всеки цвят, който може да бъде уловен от човешките очи. Тук е моментът да създадем ангажимента, че “QLED ” не е нормалното генерично име на технология. То е бранд, притежаван от компанията с най-сериозен принос за въвеждането на квантовите точки в екраните - Samsung. Традиционният водач в продажбите на тв приемници създава и усъвършенства технологията най-малко от 2015 година и вкарва марката QLED през 2017 г.  
Неусетно стигаме до актуалната година. Наскоро Samsung показва новата технология, която се обрисува като една от най-значимите нововъведения при тв приемниците за последното десетилетие. „ Традиционната ” QLED технология е надградена с няколко детайла, които радикално „ трансформират играта ” с качеството на изображението. Една от новостите е, че подсветката се състои от MiniLED (да не се бърка с micro LED) диоди, т.е. светодиоди, които са с нова архитектура и доста по-малък размер. Това ги прави микроскопични и разрешава подсветката да се състои от доста повече на брой Mini LED чипове, в сравнение с с естествените LED диоди. В композиция с технологията Quantum Matrix, това обезпечава на Neo QLED тв приемниците извънредно акуратен надзор върху осветяването. Резултатът е коренно решение за един от класическите проблеми на LED подсветките - приключването на светлина към места, на които не би трябвало да бъде. Така тъмните зони на екрана си остават тъмни, а светлите стават по-ярки. В допълнение Mini LED обезпечава още по-висока бляскавост и фини елементи в светлините и сенките за идеална HDR картина. Желан непряк резултат е и увеличението на зрителния ъгъл.  
Зад кулисите инженерите на Samsung са добавили и сериозна изчислителна мощност. Минималната резолюция на QLED тв приемниците е 4K и въпросът с възпроизвеждането на наличие с по-ниска резолюция е решен коренно. Процесорът за обработка на изображения Neo Quantum употребява изкуствен интелект за мащабиране на картината - една невронна мрежа при 4K резолюция и 16 невронни мрежи при 8K. Резултатът е, че изходният материал “излиза ” с невъзможни преди този момент елементи. От потребителска позиция това значи, че можем да забележим старите си DVD филми по този начин, както не сме ги виждали в никакъв случай.  
Ако излезем отвън технологиите за образно угощение, в тв приемниците виждаме наклонност към ловко предефиниране на ролята, която тези устройства играят в живота ни. Това е реалност, в това число в подтекста на “новото обикновено ” след пандемията, при което хората работят повече в домовете си. Neo QLED тв приемниците включват редица “Smart ” функционалности, които ги трансформират в интелигентен домакински център за работа, онлайн образование и занимания, в това число за видео игри и поточен тон и видео. Изключително елементарно е да вземем за пример тв приемникът да бъде употребен като екран за компютър, смарт телефон или друго устройство. Чудесна концепция за домашния офис е интеграцията с Гугъл Duo, която трансформира тв приемника във видеоконферентна система, както и много практичният достъп до MS Office 365 през браузър. Иначе казано, с цел да употребявате всичко, което оферират интернет и актуалните цифрови технологии са ви нужни един Neo QLED тв приемник, мишка, клавиатура и джойстик. Добро естетическо допълнение към целия пакет е и минималистичният дизайн с съвсем невидима рамка. Всичко това е реалност в Neo QLED тв приемниците с 8К (QN800, QN900) и 4K резолюция (QN85, QN90, QN95), които са на пазара и в България. Тези устройства доста припомнят на потребления от Марти Макфлай футуристичен тв приемник в “Завръщане в бъдещето 2 ”. Това е още едно доказателство, че живеем в бъдещето.
 Как да почистите тв приемника си вярно Как да почистите тв приемника си вярно
В днешно време тв приемниците са доста елегантни - създават се с плоски екрани, тънки и леки рамки, могат да бъдат инсталирани на стенат...
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР