Хавиер Бардем играе убиец във филма на братя Коен Няма

...
Хавиер Бардем играе убиец във филма на братя Коен Няма
Коментари Харесай

Ези или тура? Как можем да сме сигурни в случайността

Хавиер Бардем играе палач във кино лентата на братя Коен „ Няма място за старите кучета “ и от време на време разрешава на жертвите да си опитат шанса на ези-тура. В подобен миг човек би желал да знае всичко за възможностите да се падне едната или другата страна на монетата. (Надявайки се тя да не е фалшива).

Изчислено е, че вероятността да се падне ези е по-голяма, а при подмятането се дава преимущество на първичното състояние, изяснява проф. Рой Сьоренсен в книгата си „ Колекция от метафизичен рядкости. Сборник със загадки, странни случаи, мистерии и двусмислици “ („ Книгомания “). Но въпреки всичко има метод да се реализира инцидентен резултат и той го разказва в три стъпки:

1. Хвърлете монетата два пъти.

2. Ако и двата пъти се падне една и съща страна (ези + ези или тура +тура), повторете стъпка 1.

3. Ако се падне ези и след това тура, приемете ези за случайност. Ако се падне тура + ези, приемете тура за случайност.

В тази книга има и научно пояснение за какво не би трябвало да въртите барабана на револвера, в случай че играете на съветска рулетка и знаете, че вътре има два патрона един до различен, а някой преди малко е опитал да се простреля и не е съумял. Разбира се, има и доста други занимателни обстановки за проучване без даже теоретична заплаха за живота. Те най-често са с препратки към кино и литературни герои или към действителни персони като Платон, Декарт, Волтер, Кант, Шопенхауер, Фройд, Витгенщайн, само че и към Наполеон, Емили Дикинсън, Лев Толстой, Лорънс Арабски, Уди Алън...  

Макар и написана от експерт с научна купа от Вашингтонския университет в Сейнт Луис, Съединени американски щати , „ Колекция от метафизичен рядкости “ се чете леко, незабелязано обогатява общата просвета, както и уменията за постигане до разумни изводи.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР