Haven е приложение с отворен код за телефони с Android,

...
Haven е приложение с отворен код за телефони с Android,
Коментари Харесай

Новото приложение на Едуард Сноудън превръща всеки телефон с Android в система за наблюдение



Haven е приложение с отворен код за телефони с Android, ориентирано най-вече към нескъпите и по-стари устройства. То работи като система за наблюдаване, употребявайки камерата на телефона, опциите за основаване на аудио запис и даже акселерометър за разкриване на придвижване и известяван на потребителя. Идеята е, че даже с най-хубавото криптиране в света, едно устройство е уязвимо на интервенция – известно още като „ злата камериерка”, защото безусловно камериерка в хотел може да има достъп до него.

Приложението е създадено от The Guardian Project, Freedom of The Press и Сноудън, с цел да предложи метод да се предотврати или най-малко да се усили информираността на потребителите за това дали устройството им е обект на операции.

Прочетете още: Трябва ли да имаме вяра на Белия дом, че Северна Корея стои зад WannaCry?

Например, устройството с Android може да се сложи дружно с преносим компютър в сейф на хотелска заставам, а приложението Haven да бъде настроено. Ако някой отвори сейфа, то телефонът ще направи фотография, звуков запис и ще засече придвижване. Уведомление може да бъде изпратено посредством SMS, Signal или основан на Tor уеб страница


Новото приложение обаче има и някои дефекти: като нуждата от поддържане на непрестанен достъп до интернет за изпращането на уведомленията, риск от изтощение на батерията и опция от получване на голословни сигнали.

Но изгодите от него са безспорни. Освен че оказва помощ да се подсигурява сигурността на хардуера, то може да има и други приложения. Може да се употребява като евтина система за сигурност за дома или работното място, с цел да разпознава щурм или вандализъм – телефонът ще изпраща фотоси, когато някой мине на несъмнено разстояние от него. Също по този начин Haven може да се употребява за наблюдаване на дивата природа или за приемане на доказателства при нарушавания правата на индивида или изгубвания.

Или нещо по-празнично… „ Когато водещият разработчик обяснил плана на своите дребни деца, те разкрили друго приложение за него: Ще хванем Дядо Коледа!”, разяснява Сноудън.

Haven може да се изтегли от Гугъл Play и магазина за приложения с отворен код на Android F-Droid.

Сноудън постоянно разисква проблемите, свързани с неприкосновеността на персоналния живот. Сноудът поучава хората да изтрият своя Dropbox и да заобикалят потреблението на Гугъл и Фейсбук. Според него събирането на данни ще бъде „ главният проблем на бъдещето”.
Източник: pcworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР