Хасковският окръжен съд отказа екстрадирането в Турция на 63-годишния пенсиониран

...
Хасковският окръжен съд отказа екстрадирането в Турция на 63-годишния пенсиониран
Коментари Харесай

ХОС отказа екстрадирането на полк. Гьокташ в Турция

Хасковският областен съд отхвърли изгонването в Турция на 63-годишния пенсиониран полковник от турската войска и юрист Мустафа Гьокташ. Заседанието по проблема продължи над четири часа и половина. Решението не е дефинитивно и може да бъде протестирано от прокуратурата в 7-дневен период пред Апелативен съд – Пловдив.

Офицерът е разгласен за интернационално търсене с червен бюлетин на Интерпол след заповед за арест, издадена от Криминален съд – Анкара. В родината си Гьокташ е упрекнат за убийството на интелектуалеца и публицист доцент Неджип Хаблемитоглу, а също и за присъединяване в незаконна група. Самият Мустафа твърди, че е почтен и отхвърля да има каквато и да било връзка с изтезанието на писателя.

„ Ако ме екстрадирате, аз и фамилията ми оставаме без никакви гаранции за живот “, сподели Гьокташ пред хасковския съд. В правосъдната зала той уточни, че в Турция не се спазвали човешките права, за което имало заведени 133 000 каузи. Адвокатите му Иван Иванов и Антон Попов също подчертаваха върху това и даже цитираха резолюция и отчет на Европейския парламент.

Турски управляващи бяха изпратили публично увещание до съда, че при вероятно уважаване на настояването за екстрадиция против Мустафа Гьокташ няма да има нечовешко отношение и ще му бъде обезпечен обективен развой.

Окръжен съд - Хасково одобри, че показаните в хода на производството уверения от Република Турция не подсигуряват по задоволително безапелационен метод спазването на съществени права. Те са свързани с обезпечаването на обективен правосъден развой и осъществяване на наказване, в случай че такова бъде наложено, които са планувани в Европейската спогодба за правата на индивида и главните свободи, призната от Съвета на Европа, в която членува и турската страна, одобри съдът. Според решението му са налице основанията за отвод, планувани в член 7, т. 4 и т. 5 от Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест. Относно обвиняването за участие в организация, формирана за осъществяване на закононарушение, съдът одобри, че е погасено по отминалост, според българския Наказателен кодекс.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР