Хърватският сайт Данас“ дава за пример поскъпването на обикновения хляб,

...
Хърватският сайт Данас“ дава за пример поскъпването на обикновения хляб,
Коментари Харесай

Притеснения от поскъпването и правителствени мерки след въвеждането на еврото в Хърватия

Хърватският уебсайт „ Данас “ дава за образец повишаването на елементарния самун, който преди е коствал седем куни, а към този момент е едно евро. “Вечерни лист “ онагледява повишаването с цената на кафето в адриатическия град Сплит, където то е коствало приблизително 10 куни или 1,33 евро, а от Новата година е скочило на 11,30 куни или 1,50 евро.„ Нищо не е поскъпнало кой знае какъв брой, само че всичко е се е вдигнало по малко, разяснява пред изданието жена от Сплит.
Еврото към този момент повече от седмица е формалната валута на Хърватия, само че въвеждането му е белязано от повишаване на съществени артикули и услуги, което докара до неодобрение измежду хърватите и обещания на държавното управление за взимане на ограничения против неоснователното вдигате на цените, оповестява Българска телеграфна агенция.

От първи до 15 януари в Хърватия разплащанията се правят и в куни, и в евро. Рестото се връща в евро, с цел да може последователно куната да бъде изтеглена. Още от 5 септември цените са оповестени и в двете валути и по този начин ще бъде до края на годината. Обменният курс беше закрепен на 7,53450 хърватски куни за евро. Хърватите ще могат гратис да заменят куните си във Финансовата организация и пощенските служби до 30 юни 2023 година В комерсиалните банки обмяната ще може да се прави до 31 декември 2023 година Тя е безвъзмездна при обменни интервенции, осъществени преди 1 юли 2023 година с предел до 100 банкноти и 100 монети. За обмяна след 1 юли 2023 година комерсиалните банки могат да начисляват такса. Хърватската централна банка ще обменя гратис банкноти куни без времево ограничаване, а монети до 31 декември 2025 г. 
Освен това, с цел да се защитят потребителите и да се отговори на терзанията им от голословно повишаване, е въведен " Бизнес етичен кодекс ". Стремежът е с негова помощ да се подсигурява непоклатимост на цените на стоките и услугите. За спазването на етичния кодекс следи Държавният инспекторат, който прави и инспекции на цените в преходния интервал.
В първата седмица от въвеждането на еврото в Хърватия обаче се следи повишаване на артикули и услуги, като потребителите упрекват търговците, че употребяват прекосяването към единната европейска валута, с цел да вдигнат цените и че закръглят при изчислението на валутния курс в ущърб на клиентите.

Хърватският уебсайт „ Данас “ дава за образец повишаването на елементарния самун, който преди е коствал седем куни, а към този момент е едно евро. “Вечерни лист “ онагледява повишаването с цената на кафето в адриатическия град Сплит, където то е коствало приблизително 10 куни или 1,33 евро, а от Новата година е скочило на 11,30 куни или 1,50 евро.
„ Нищо не е поскъпнало кой знае какъв брой, само че всичко е се е вдигнало по малко, разяснява пред изданието жена от Сплит.
На пазарите цените също са скочили, разясняват хърватските  медии. Килограм портокали, който е коствал 13 куни (1,75 евро), в този момент към този момент е две евро. Картофите, които са били на цена сред три и пет куни за кг до момента, към този момент са към 6,78 куни за кг.
Средната заплата в Хърватия е към 1000 евро, а по последни данни на Евростат през ноември инфлацията на годишна база е достигнала ниво от 13 %. 
Ведрана Филипович-Грчич, асистент на основния държавен контрольор, сподели пред националната телевизия ХРТ, че има нарастване на сигналите на потребителите и през първите два дни от въвеждането на еврото са получили над 60 потребителски сигнала. Оплакванията са както от ресторантьорите, по този начин и от търговците на дребно. Свързани са с двойното указване на цените, погрешно закръгляне, неприемане на куни при заплащания или пък с това, че рестото не е в евро.
Миналата седмица министър председателят Андрей Пленкович съобщи, че въвеждането на еврото не може да бъде причина за повишение на цените на стоките и услугите, а министърът на стопанската система Давор Филипович, който се срещна с представители на комерсиалните вериги, ги упрекна, че безпричинно подвигат цените и се пробват да излъгват жителите.
В своя отбрана хората от бизнеса разясниха, че аргументите за повишението на цените са повишаването на суровините, на електрическата енергия, на това, че от дълго време не са вдигали цените и в този момент компенсират. Мнозина декларират, че на процедура маржът на облагата им не се е вдигнал. 
Йосип Захер от Хърватската стопанска камара сподели пред хърватските медии, че роля за повишението на цените играе и инфлационният напън от над 13 %, а при храните и напитките от над 19-20 %. 
Мартин Евачич, ръководител на Търговската асоциация към Хърватското съдружие на работодателите, разяснява, че закръглянето на цените в комерсиалните вериги става съгласно разпоредбите. По думите му доставчиците и производителите са главната причина за повишението на цените и това се е случило още преди въвеждането на еврото.
Икономически анализатори разясняват, че повишението на цените на свободния пазар не е неразрешено.
Специалистът по цените на дребно Слободан Школник сподели пред националната телевизия ХРТ, че повишаването има дребна връзка с въвеждането на еврото и че е малшанс, че хърватите вкарват еврото във време на висока инфлация. Според него търговците не би трябвало да се опасяват, тъй като цените се подвигат съгласно закона и “единственото ограничаване е свободният пазар “.
Премиерът Пленкович свика още в първия работен ден след празниците съвещание с способените министри и инспекционни управляващи, с цел да обсъдят по-нататъшни дейности, с които да бъдат предпазени потребителите от голословното повишение на цените, а министърът на стопанската система Давор Филипович се срещна с представители на комерсиалните вериги.
Двамата предизвестиха, че цените би трябвало да се върнат на  равнището от края на предходната година и че в случай че това не се стане, страната ще се намеси в случаите, при които има нарушавания в процеса на замяната на куната с евро. 
Филипович акцентира, че  държавата разполага с принадлежности, които ще употребява против непозволеното повдигане на цените, като да вземем за пример таван на цените на към 100 продукта, целодневни инспекции, анулация на помощите за ток, даже нови налози, както и правене на „ черни описи “ на извършители на наредбите за прехода от куна към евро.
Дуня Малетич, юридически консултант в асоциацията за отбрана на потребителите, сподели за “Болкан инсайт ”, че въпреки потребителите да са забелязали, че цените са по-високи, не постоянно е елементарно да се потвърди за какво е по този начин, защото всяко покачване на цена би трябвало да се прегледа поотделно.
„ Член 8 от Закона за въвеждане на еврото ясно показва, че цената не би трябвало да се усилва заради въвеждането на еврото. Необходима е сериозна маса от консуматори, с цел да бъде подложен търговецът в „ черен лист “, само че повече от това не може да се направи “, сподели Малетич.
Източник: Българска телеграфна агенция
Следвайте " Гласове " в
 
 
08 Яну 202319607 Яну 202357006 Яну 202363505 Яну 202339104 Яну 2023256504 Яну 2023262КоментариМеринджер-гъзар с европейска заплата!09 Яну 2023 14:09ч.
Ние не се тормозим, щото не сме цървули като някакви си хървати. Чакаме с неспокойствие еврото, щото по този начин и по този начин сме с европейски заплати! Никакви цени не могат да ни уплашат.
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати nan09 Яну 2023 14:57ч.
за всички " естествени " хора стана ясно, че повдигането на цените с приемането на еврото в Хърватия е работа на Путин. Грозев не е ли е произнесъл по тематиката?
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати > > > 09 Яну 2023 14:27ч.
Е, то е ясно, че ще го духаме,... както нормално. Това не е вест. Новина би било в случай че БГ плебса, вземе да скочи и да изрине най-сетне всички продажни отпадъци и колониални подлоги от българската политическа система... Но, не би!
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати наивници не сме09 Яну 2023 14:33ч.
Евро няма да одобряваме, тъй като се набутваме с двойно обедняване. Нека който желае да одобри еврото, да ни одобри негативите. Ама не ще до поема, желае единствено да крадне от джоба ни.
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати old_beggar09 Яну 2023 14:53ч.
чехи, унгарци, поляци, шведи, датчани не желаят и да чуят за еврото и си резервираха личните валути, а за какво ли?? тъй като общата валута е един от наложителните атрибути на нацията (наред с обща територия; общ език; обща вяра /идеология/)...
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати Бакунин09 Яну 2023 15:48ч.
Може да им се усилят цените, само че ще преминат елементарно на цифрово евро и няма да има мърдане.
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати ЧетениКоментирани04 Яну 20231301824 Дек 2022359006 Яну 2023103028 Дек 2022776
Ние и нашите сътрудници използваме технологии като за персонализиране на наличието и рекламите, които виждате, както и с цел да проучваме трафика на уеб страницата. Изберете “Приемам ”, с цел да приемете потреблението на тези технологии. За повече информация, апелирам запознайте се с обновените и на Гласове.ком ЕООД
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР