Хърватският президент Зоран Миланович също отказа да даде съгласието си

...
Хърватският президент Зоран Миланович също отказа да даде съгласието си
Коментари Харесай

Хърватският парламент отхвърли решение за обучение на украински войници

Хърватският президент Зоран Миланович също отхвърли да даде единодушието си за присъединяване на Хърватия в EUMAM

След целодневно разискване хърватският парламент не одобри решението на държавното управление за образование на украински бойци, заяви хърватската национална телевизия ХРТ, съобщи Българска телеграфна агенция. За присъединяване на Хърватия в задачата на Европейски Съюз за образование на украински бойци - EU Military Assistance Mission in support of Ukraine (EUMAM), през днешния ден хърватският парламент събра единствено 97 от нужните 101 гласа.

Хърватският президент Зоран Миланович, който е и главнокомандващ на въоръжените сили на Хърватия, отхвърли да даде единодушието си за присъединяване на Хърватия в EUMAM, тъй като съгласно него задачата не е съобразена с хърватската конституция и европейските контракти. Правителството на Андрей Пленкович предложи в задачата да вземат участие 80 членове на въоръжените сили на Република Хърватия и до 100 членове на украинските сили да могат да влязат в Хърватия.

Пленкович разяснява през вчерашния ден, че отговорността за решението дали страната да взе участие в образованието на украински бойци не зависи от ръководещото болшинство, а от опозицията, а резултатът не е съревнование за превъзходство сред премиера и президента на страната.

В началото на съвещанието през днешния ден Пленкович прикани опозицията да одобри решението за присъединяване на Хърватия в EUMAM като избор сред Украйна и режима на Путин, а не като миг за изложение на позицията на депутатите по отношение на държавното управление.

„ Няма да има второ гласоподаване, тъй като наличието на тази задача не излиза от рамките, които са планувани за останалите страни в Европейски Съюз, нито от това, което генералният щаб на въоръжените сили на Република Хърватия, познавайки опита на Хърватия и качествата на нашата армия, предложи като експертиза, с цел да взе участие “, сподели Пленкович при започване на съвещанието през днешния ден.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР