Хърватският президент Колинда Грабар Китарович, която е на посещение в

...
Хърватският президент Колинда Грабар Китарович, която е на посещение в
Коментари Харесай

Хърватия: Босна и Херцеговина е нестабилна страна, контролирана от войнстващия ислям

Хърватският президент Колинда Грабар Китарович, която е на посещаване в Израел, беседва през вчерашния ден с президента Реувен Ривлин по въпроса за мигрантите и направи оценката, че Босна и Херцеговина е нестабилна страна, следена в този момент от войнстващия ислям, оповестява " Джерузалем пост ", представен от балканските медии.

Хърватският президент уточни, че мигрантите не желаят да останат в Хърватия, а желаят да заминат за Германия. Макар те всеобщо да настояват, че са сирийски бежанци, болшинството са от Африка или Пакистан и се пробват да минат /в Хърватия/ през границата с Босна и Херцеговина, за която Китарович сподели, че е доста нестабилна страна и че в известни аспекти са я завзели хора, които имат връзки с Иран и с терористични организации, написа вестникът, представен от Българска телеграфна агенция.

" Джерузалем пост " цитира Китарович да споделя, че Босна в този момент е следена от войнстващия ислям, който господства в определянето на дневния ред.

Главни тематики на срещата сред двамата президенти бяха възпоменанията за Холокоста, образованието и реституцията, свързани с Холокоста.

Грабар Китарович увери Ривлин, че Хърватия не се пробва да отхвърля предишното си. Тя изиска помощта на Ривлин за решение на разногласието сред хърватското държавно управление и загребската община от една страна и Световния еврейски конгрес и еврейската общественост в Хърватия от друга.

Хърватското държавно управление предложи да се открие монумент на жертвите на Холокоста в Загреб, планът бе признат от загребската община, само че избрани кръгове на еврейската общественост считат, че общината се стреми да смекчи хърватското фашистко минало, написа израелският вестник.

Хърватският президент увери Ривлин, че казусът не е подобен и Хърватия не се пробва да отхвърля предишното си.

Община Загреб даже предложи да вдигне втори монумент в сходство с желанията на еврейската общественост, само че даже това предложение не оказа помощ за прекратяването на разногласието. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР