Хърватия вече сече евро монети.Производството на хърватски евро монети започна

...
Хърватия вече сече евро монети.Производството на хърватски евро монети започна
Коментари Харесай

Хърватия с еврошамар за Сърбия - започна да сече Евро с лика на Никола Тесла

Хърватия към този момент сече евро монети.

Производството на хърватски евро монети стартира в понеделник в хърватския монетен двор в Света Неделя, западно от Загреб. Министър-председателят Андрей Пленкович и шефът на Хърватската национална банка Борис Вуйчич участваха на церемонията по откриването, заяви Хина, представена от Българска телеграфна агенция.

Току-що видяхме по какъв начин се създават евро монети в хърватския монетен двор, сподели Пленкович пред публицисти, откакто посети обекта. От 1 януари 2023 Хърватия ще стане член на еврозоната, това значи, че " до тогава би трябвало да приключим всички логистични действия и подготовка за замяната на хърватската куна с еврото, което включва сеченето на монети, както и закупуването на банкноти от Хърватската национална банка съгласно централните банки на други държави-членки на Европейски Съюз ".

Пленкович напомни, че в последна сметка е решено шахматният претекст от хърватския герб да бъде на задната част на две монети. На монетата от 2 евро ще има карта на Хърватия, а на монетата от 1 евро - животното златка.

На монетите от 50, 20 и 10 цента ще е изобразен Никола Тесла.

Произходът на великият американски откривател постоянно е бил тематика за разногласия сред сърби и хървати.

Монетите от 5, 2 и 1 цент ще имат буквите ХР на глаголица. В ръба на монетата от 2 евро написа " О, красива, о, скъпа, о, сладка независимост ".

Това са все претекстове, които са възприети, показват нашата държавност, нашата история, нашата парична традиция, нашата известност и просвета, сподели Пленкович. Той сподели, че това е добре свършена работа и че за всички действия, които ще последват, ще бъдат обезпечени задоволително средства за банките, пощите и финансовата организация в период преди 1 януари. От 1 януари ще има двуседмичен преход с по едно и също време потребление на куни и евро, тъй че когато някой заплаща в куни в магазина, рестото им ще бъде в евро. Ще бъдем изцяло готови за това, сподели Пленкович.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР