Хърватия празнува днес Ден на победата и благодарността към отечеството,

...
Хърватия празнува днес Ден на победата и благодарността към отечеството,
Коментари Харесай

Национален празник и национална скръб: Операция „Буря”, 23 години по-късно

Хърватия чества през днешния ден Ден на успеха и благодарността към отечеството, Ден на хърватските военни ветерани и 23-та годишнина от интервенция " Буря ", с която се поставя завършек на сръбската окупация на част от територията на Хърватия. В същото време, сръбския граничен град Бачка Паланка се състоя траурна гала в памет на починалите сърби в хода на същите събития от лятото на 1995 година

Операция " Буря " стартира в 5 ч. сутринта на 4 август 1995 година През идващите 84 часа е била освободена територия от 10 400 кв. км, или 18,4 % от територията на Хърватия. Смазана е самопровъзгласилата се република Сръбска Крайна.
Embed from Getty Images
Двадесетметрово хърватско знаме е издигнато на крепостта в Книн – в сърцевината на сръбския протест, по обяд на 5 август.

Около 200 000 бойци и служители на реда са взели участие в най-голямата интервенция от войната в района. 174 от тях са убити, а над 1400 са ранени.

В своя Ден на национална тъга сърбите почитат паметта на 2500 убити и най-малко толкоз безследно изчезнали, а също така си напомнят ориста на съвсем 250 000 прогонени от домовете си.

Два прочита на историята

Хърватският президент Колинда Грабар Китарович връчи на гала нощес високи държавни оценки на генералите Анте Готовина и Младен Маркач, управлявали интервенция " Буря ".

Държавната осведомителна организация „ Хина” написа, че Готовина и Маркач са отличени за техния „ извънреден принос за хърватската самостоятелност и целокупност, за основаването на военна тактика и военна теория по време на Отечествената война и за техните сполучливи старания в построяването и командването на хърватските въоръжени сили”.
Embed from Getty Images
Двамата бяха съдени за военни закононарушения против цивилно сръбско население по време на интервенция " Буря ". Първата присъда на Международния арбитражен съд в Хага бе 24 години затвор за Готовина и 18 години за Маркач. По-късно обаче Апелативната камара на трибунала ги освободи от отговорност и те бяха посрещнати в Хърватия като герои.

„ Хина” оповестява още, че на празненствата в Книн има представители и на съюзнически и партньорски страни, като Съединени американски щати и Израел.

" Това бе заплашителен ден от нашата история, един от най-страшните от момента на нашето битие на тази територия. Най-трагичното е, че пострадаха хора не от ръката на незнаен народ и незнайна вяра, а от братя-християни ", съобщи отвъд границата сръбският патриарх Ириней, представен от сръбската държавна телевизия.

По-рано в събота сръбският президент Александър Вучич назова интервенция " Буря " тежко закононарушение: „ Бедата на хърватите е в това, че те не са щастливи поради това, което са постигнали, а поради нещастието на сърбите”.

На церемонията в Бачка Паланка пристигна и президентът на Република Сръбска Милорад Додик.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР