Хърватия откри преди часове Пелешацкия мост, с който свързва южното

...
Хърватия откри преди часове Пелешацкия мост, с който свързва южното
Коментари Харесай

ИНЖЕНЕРНО ЧУДО: Хърватите заобикалят Босна с мост

Хърватия откри преди часове Пелешацкия мост, с който свързва южното си крайбрежие с останалата част от страната - инженерно знамение, пред което биха замълчали даже Лили Павлова и Теменужка Петкова.

Новината е дълго чакана освен поради огромната транспортна смяна - с новия мост се заобикаля Босна и Херцеговина, през която бе единствената връзка сред хърватските земи. Мостът е построен от водеща китайска компания, само че финансирането му е европейско.

Участъкът от 2,4 км е с голямо значение за Хърватия, което е " освен прочувствено заради връзката на територията на Хърватия, само че и за туризма и стопанската система като цяло " по думите на транспортния министър Олег Буткович. Най-популярната туристическа дестинация на Западните балкани се надява, че това ще помогне за възобновяване на бранша, сринал се - като на всички места другаде - по време на пандемията.

Досега пътуващите през Хърватия чакаха с часове на босненската граница, с цел да се придвижат сред севера и юга. Причината е, че Босна резервира излаза си на море, въпреки и във тип на напълно дребна линия, след войните от разпадането на Югославия. В резултат 90 хиляди души - в това число жителите на Дубровник - останаха откъснати.

Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР