Хартиените бюлетини за гласуване в изборите за народни представители на

...
Хартиените бюлетини за гласуване в изборите за народни представители на
Коментари Харесай

Печатницата на БНБ ще печата хартиените бюлетини за изборите

Хартиените бюлетини за гласоподаване в изборите за народни представители на 2 април ще са бели, направени от плътна непрозрачна хартия, която не разрешава да се разкрива тайната на гласуването, ще бъдат отпечатани от печатницата на Българската национална банка. При нужда печатницата може да употребява други профилирани печатници. Самото печатане ще е под контрола на Министерството на финансите, ЦИК и районните изборни комисии.

ЦИК реши по какъв начин ще се управлява отпечатването на хартиените бюлетини, тяхното предпазване и превозване. Незабавно откакто завърши инспекцията на кандидатските листи тяхното наличие ще се вкара в електронна система, а при открити неточности и несъответствия те ще се отстраняват, оповестява БНР.

Печатницата ще праща на ЦИК и на РИК по електронен път графичен файл с предпечат на хартиените бюлетини за утвърждение, а съответната РИК ще дава утвърждение, като разпечата образеца и постави върху него саморъчни подписите и имената на членовете.

РИК ще утвърждава и тиража на хартиените бюлетини в изборния регион.

ЦИК ще може когато и да е да ревизира обмена на информацията и отпечатването - в това число и на място в печатницата. ЦИК може също по този начин да спре печатането при установена неточност до отстраняването ѝ.

Печатницата би трябвало да управлява процеса на отпечатването на всички стадии и да употребява технологии и характерни системи за отбрана на хартиените бюлетини от имитация и подправяне.

Унищожаването на софтуерния брак ще се прави след инспекция.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР