Хартиените бюлетини не са връщане към миналото, а са обръщане

...
Хартиените бюлетини не са връщане към миналото, а са обръщане
Коментари Харесай

Гечев: Служебният кабинет да не нарушава закона и да внесе бюджета

Хартиените бюлетини не са връщане към предишното, а са превръщане към сегашното на Европа. България е единствената страна в Европейски Съюз, която ползва машинно гласоподаване. Много българи не могат да се оправят с машините, тормозят се, че ще се изложат. Ние предложихме машините, само че не би трябвало да се борим с следствията. Това съобщи проф. Румен Гечев, народен представител от Българска социалистическа партия, в ефира на бТВ.

„ Държим на необятната изключителна европейска процедура на хартиени бюлетини, само че ние не сме срещу машинното гласоподаване. Нека българите имат опция да гласоподават и по двата метода, само че това значи, че би трябвало да се усъвършенства контролът върху този развой “, счита той.

Янев разяснява нуждата от нов бюджет за 2023 година: „ По закон всяко българско държавно управление до края на октомври би трябвало да внесе проектобюджет. Колегите от служебното държавно управление, в случай че обичат, да изпълнят закона. Ако решат да нарушат закона, това ще е сериозен проблем. “

„ Аз обясних през днешния ден, че Народното събрание нямаме право ние да внасяме план на бюджет, той се внася единствено от държавно управление. Тоест, в случай че те не внесат бюджета до края на октомври, ние ще би трябвало да ускорим процесът по сформиране на държавно управление, другояче отиваме на нови избори през март и до тогава ще работи остарелият бюджет “, безапелационен е той.

„ Това ще сътвори голям бюджет, тъй като инфлацията е по-висока. Дали инфлацията е 25% или 14% средногодишно – това прави неосъществим животът в България със остарелия бюджет. България би трябвало да има нов бюджет за 2023 година “, сподели още Янев.

„ Много макроикономисти се появиха в България. Дали влизаме в дългова серпантина – зависи какво ще вършим през идващите три години “, счита той.

Янев се върна обратно във времето и разяснява дълговите спирали, за които ГЕРБ приказват: „ Те изтеглиха през 2015 година държавен дълг за три години напред – 16 милиарда. За първи път България беше пионер – бюджетите се одобряват за една година, а дългът бе за три. Брутният вътрешен продукт през 2015 година беше 90 милиарда евро – значи дългът е повече от 10%. Онзи ден Германия продаде дълг за 3 милиарда - при тези растящи лихви и нестабилни пазари, нищо чудно няма в компликациите при такива продажби. “

Българска социалистическа партия ще направи всичко допустимо за постоянно държавно управление, сподели той и удостовери, че е оптимист за това.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР