Хартиените бюлетини и разписките от машинното гласуване ще се броят

...
Хартиените бюлетини и разписките от машинното гласуване ще се броят
Коментари Харесай

“Манна небесна за мошениците”: Предизвестен вот за изборите в България?

Хартиените бюлетини и разписките от машинното гласоподаване ще се броят поотделно на идните предварителни парламентарни избори на 2 април, само че в протоколите ще се записва единствено техният общ брой, само че не и какъв брой гласове са получени по единия и по другия метод.

Това излиза наяве от (ЦИК), взето в понеделник с 11 гласа от 15-членната комисия при нужни най-малко 10 гласа. “За ” гласоподаваха представителите, номинирани от ГЕРБ, Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия и двама от “Има подобен народ ”.

В резултат един от двамата представители на ЦИК – Цветозар Томов (номиниран от “Демократична България ”), съобщи, че се отдръпва от тази си функционалност, тъй като не може да пази обществено сходни решения.

Още по време на съвещанието той сподели, че с решението “в последна сметка ще застрашим честността и сигурността на изборния развой в България ”
и то на процедура “засекретява ” резултата от машинния избор.
Предложението гласовете от хартиените бюлетини и машинния избор да бъдат регистрирани единствено като общ брой беше импортирано от Емил Войнов (номиниран от БСП). А подкрепилите го са представители на партиите, които в 48-ото Народно заседание си завоюваха прозвището “хартиената коалиция ” – ГЕРБ, БСП и ДПС.

Именно тези партии трансформираха Изборния кодекс, връщайки хартиените бюлетини. Преди това по закон вотът се осъщестяваше единствено с машини като изключение правеха единствено секциите с под 300 гласоподаватели по лист. След намесата на това болшинство в предишния парламент машинният избор официално остана като алтернатива. Устройствата обаче няма да регистрират резултата от вота, а това ще се прави с ръчно преброяване на “бюлетини от машини ”, както към този момент ще се назовават разписките от устройствата.

Емил Войнов стимулира предлагането си с “опростяване на изборния протокол ”. Спорeд него, в случай че има три графи за преброените гласове – една за хартиените бюлетини, една за машинния избор и трета за сбора, това може да докара до неточности.

Томов и на към този момент единственият представител на ЦИК Росица Матева отвърнаха, че това ще докара до неспособност да се открият неточности в секционните протоколи при засичането на данните за изборния резултат в районните изборни комисии, написа Свободна Европа.

От  “Демократична България ” още в понеделник вечерта оповестиха, че ще апелират решението на ЦИК за изборните бумаги пред Върховния административен съд. Във вторник към тази поръчка се причисли и новата коалиция  “Левицата ”, в която вземат участие групировката на Мая Манолова “Изправи се.БГ ”, “Движение 21 ” на Татяна Дончева, АБВ на Румен Петков и други някогашни социалисти. Манолова и Дончева бяха в основата на въвеждането на напълно машинен избор през 2021 година Правила, които така наречен “хартиена коалиция ” анулира.

Президентът Румен Радев също реагира във вторник на обстановката. По думите му “ЦИК е самостоятелен орган ” и не би трябвало да има интервенция в работата ѝ. А “изборният развой не е заплашен и не би трябвало да се насажда съмнение против него ”.
Какво тъкмо се случи и за какво е значимо
На процедура с новото решение на ЦИК, в случай че има неточност при пресмятането на изборния резултат в дадена секция, в изборния ден няма да е ясно дали тя е пристигнала при броенето на хартиените бюлетини, освен това на “бюлетините от машината ” или при пресмятането на общия им брой. Именно сборът ще е единственото число, което ще попада в изборния протокол. Машините към този момент няма да отпечатват протокол от вота – това също беше част от изборните промени в 48-ия парламент.

По думите на Томов по време на съвещанието на ЦИК в понеделник всичко това ще лиши изборната администрация от опцията, освен да засече неточности, само че и да ги в профил, в случай че въпреки всичко ги открие. Той напомни вота от май 2019 година, когато над 50% от протоколите се оказаха сбъркани. Тогава машинно гласоподаване имаше в едвам 3000 изборни секции, а вотът беше разбъркан – машинен и книжен, както ще бъде и в този момент.

Емил Войнов оспори това. По думите му най-вече неточности е имало на предходен избор поради прекомерно комплицираните изборни протоколи, които секционните комисии са попълвали. Затова и предлага да се опростят. Представителите, номинирани от ГЕРБ и Движение за права и свободи, се съгласиха.

Росица Матева (номинирана от “Изправи се.БГ ”) излезе с контрапредложение – да има три графи за отчитане на изборния резултат в секционните протоколи – за броя на гласовете, подадени с машина, за тези, подадени с хартиена бюлетина и за сбора на двете получени цифри. Идеята е на Обществения съвет към ЦИК, сподели тя. Въпросният Обществен съвет за малко да бъде закрит при ремонта на Изборния кодекс, само че в последния миг беше “спасен ” по предписание на водача на ГЕРБ Бойко Борисов, който накара депутатите си да отдръпват тази смяна.

Номинираните от ГЕРБ и Движение за права и свободи в ЦИК прибавиха още един мотив “за ” неотчитане на машинния и хартиения избор поотделно – гаранция за броенето на 2 април ще има поради въведеното видеонаблюдение в действително време във всички изборни секции при отчитането на изборния резултат.

Задължително видеонаблюдение в действителност същестува в последните промени в Изборния кодекс, само че за момента не е ясно по какъв начин и дали ще проработи, сподели някогашният министър на електронното ръководство в кабинета на Кирил Петков Божидар Божанов. Пред бТВ в понеделник той сподели още, че “ако се слеят резултатите от машинното и хартиеното гласоподаване, инспекцията за неточности и злоупотреби става невъзможна ”.

В последна сметка разновидността на Войнов беше признат с гласовете на членовете на ЦИК от Българска социалистическа партия, ГЕРБ, Движение за права и свободи и двама от “Има подобен народ ” – партията на Слави Трифонов. “Против ” гласоподаваха Томов, Матева, вторият представител, излъчен от “Демократична България ” Любомир Георгиев и Камелия Нейкова ( “Има подобен народ ”). “Продължаваме смяната ”, “Възраждане ” и “Български напредък ” нямат свои представители в сегашния състав на изборната администрация, тъй като той бе утвърден преди те да станат парламентарни партии.
“Абсурдно, рисково, цинично ”
Цветозар Томов описа във Facebook взетото решение като “абсурдно, рисково, цинично ”. По думите му единственият сериозен мотив на сътрудниците му е бил, че се “облекчава секционният протокол и респективно – работата на СИК-овете ”. Но защото хартиените бюлетити и машинните разписки ще се броят поотделно, с решението си ЦИК “просто не разрешава на СИК-овете да впишат резултат, който са получили и чието регистриране не изисква никакъв спомагателен труд ”. Това прави решението неуместно съгласно Томов.

Според него то е “опасно ”, тъй като се ликвидира опцията за съпоставяне с данните от машинния протокол. Просто никой няма да знае какъв брой са ръчно регистрираните “машинни ” бюлетини.

“В този смисъл това решение е манна небесна за изборните мошеници – то е като да отключиш вратата на жилището си, с цел да не създаваш проблеми на възможни крадци да разрушават ключалки. ”

Цветозар Томов назова действието на сътрудниците си и “цинично ”, тъй като е осъществено от “същите хора, които преди няколко месеца упорстваха точно за сравняване на машинните протоколи с контролните разписки от машинното гласоподаване – нещо, което ЦИК направи във всички секции на предходните избори ”.

От Института за развиване на обществената среда – една от неправителствените организации, ангажирани с разбора на изборните резултати от години, обявиха в позиция, че ЦИК на процедура отстранява опцията за сходен разбор.

“Това е поредна стъпка на Комисията към цялостно обезсмисляне на машинното гласоподаване и ще има напълно отрицателен резултат за доверието в изборния развой ”, споделят оттова.

Решението на ЦИК за утвърдените изборни бумаги може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд и той би трябвало да се произнесе в тридневен период по закон. Последните промени в Изборния кодекс не указват по какъв начин би трябвало да наподобяват изборните протоколи и каква информация следва да съдържат. Това пълномощие е оставено в ръцете на ЦИК.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР