Харизматичната българка, определяна често като Мецосопрано №1, сподели мисли за

...
Харизматичната българка, определяна често като Мецосопрано №1, сподели мисли за
Коментари Харесай

Оперната прима Веселина Кацарова пристигна във Варна

Харизматичната българка, определяна постоянно като Мецосопрано №1, показа мисли за
сцената, за родината, за достолепието, за актуалното оперно изкуство ден преди
концерта си на следващия ден в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център.


С арт публицистите се срещнаха и баритонът Сирил Ровери, и диригентът на концерта Филип Брид. Последни билети на партера – от 40 до 60 лева, единствено на балкона има билети с 50% отстъпка.

Запомняща се среща имаха през днешния ден варненските арт публицисти с един от великите оперни
гласове на България – мецосопраното Веселина Кацарова. Оперната дива отдели повече от час в деня преди огромния си концерт на 5.12. в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център и отговори на всички въпроси, с които я обсипаха медиите.
Харизматичната оперна прима се появи облечена в строго черно, подчертаващо нейната
прословута грациозност, и завоюва сърцата на публицистите с неприкритост, беседва с тях с внимание и почитание, като показа мисли за вълнуващи моменти от своята блестяща кариера. 
„ Аз жаля за България – сподели тя. – по този начин е от 1989 година, когато я напуснах. С музика се занимавам от 4-годи шна възраст – тогава започнах с пиано. Аз съм и отегчителен, и радостен човек.  Като дете съм казвала: „ Искам да стана като Лили Иванова “. Е, на станах като нея, само че станах това, което обичам. Като музикант аз чувам разнообразни стилове – и поп, и класическа, и национална музика – това ме развива като персона. Аз съм нетрадиционен актьор, израстнах с модерната оперна режисура. Сигурно по тази причина не пея Кармен с черна перука и надълбоко деколте. Случи се по този начин, че за разлика от огромните български оперни артисти от предното потомство – господин Гяуров, г-жа Димитрова, които първо са учили в чужбина, а по-късно са излезли на огромните подиуми, аз заминах за Цюрих още в годината на моето дипломиране. Това беше извънреден културен, ментален и човешки потрес за мен. Но аз постоянно имам вяра на себе си. И знам, че най-малкото условие за огромна кариера е гласът, имат значение и естетиката, и интелигентността, и социалния метод – да можеш да слезеш или пък да се качиш до равнището на своя събеседник.
Това е мъдрост човешка, на която ме научи моята специалност. Когато пея, влизам в света на фантазията, само че когато концертът свърши, аз съм просто Веселина. “
Баритонът Сирил Ровери, който е от новата вълна френски реализатори и с изключение на с изразителен глас, е известен и като фитнес блогър със особено отношение към здравословния метод на живот, призна, че за него е голяма чест да излезе на една сцена с Веселина Кацарова. Той разказа по какъв начин неговият път към музиката минава през спорта и показа, че операта и спортът за него са двете страни на едно хармонично виждане за живота.
Маестро Филип Брид за пръв път ще дирижира във Варна, само че като млад музикант – цигулар на времето, има сърдечен спомен от българин, който единствен му е подал ръка, с цел да си купи първата концертна цигулка – концертмайсторът на Парижката филхармония Любен Йорданов.
Маестро Брид на драго сърце е дирижирал произведения на Големинов. Сега Филип Брид е директор на Марсилската Консерватория, където Сирил Ровери е бил негов студент.

Днес и на следващия ден Веселина Кацарова дружно с гостите от Франция Сирил Ровери и Филип Брид имат репетиции със Симфоничния оркестър на Държавна опера Варна. Отзивите на варненските музиканти от общуването с оперната звезда са прелестни – нейният жанр на изразен респект към приноса на всеки един музикант в плана ги е заразил с готовност да дадат всичко от себе си, с цел да се получи една незабравима вечер.
Програмата на концерта включва едни от най-обичаните арии и дуети от международното оперно наследство.
Като жест към меломаните в морския град уредниците на концерта пускат всички билети на балкона в Зала 1 на ФКЦ с 50% отстъпка от постоянните цени, които са от 40 до 60 лева Билетите с отстъпка се продават единствено на Касата на ФКЦ.

Кацарова е най-записваното мецосопрано на нашето време, тя има издадени над 90 компакт диска за най-престижните звукозаписни компании. Удивително многообразният й репертоар обхваща над 65 основни функции и се простира от Монтеверди, Хендел и Моцарт през белкантовите композитори Росини, Доницети и Белини до Берлиоз, Масне, Бизе, Сен-Санс, Верди и Вагнер.
Призната е за една  от най-хубавите изпълнителки на Моцарт и Росини в света. Работи със звездните диригенти Колин Дейвис, Рикардо Мути, Зубин Мета, Даниел Баренбойм, партнира си с паметни имена от актуалната оперна сцена като Пласидо Доминго, Хосе Кура, Роберто Аланя, Анна Нетребко, Самюел Рейми, Едита Груберова, Йонас Кауфман и други Носител е на най-високите почетни трофеи за оперен реализатор в Германия и Австрия, давани за изключителен принос към културата - " Кamerzingerin " на Виенската и на Баварската опера. Определяна от познавачите като „ Мецосопрано №1 ” в света.
Концертът на Кацарова във Варна се провежда от „ Елит Проджектс Мениджмънт ” в
партньорство с ТМПЦ Варна.

Последните останали билети за концерта на Веселина Кацарова във ФКЦ могат да бъдат закупени от билетния център на ФКЦ, от касата на Държавна опера Варна, както и онлайн от www.fccvarna.bg.

Организаторите на концерта припомнят на закупилите билети за първичната локация, Двореца на културата и спорта, че могат да презаверят своите билети на Касата на ФКЦ.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР