Хапват ви се пържени картофки, поръсени с кетчуп? Сега вече

...
Хапват ви се пържени картофки, поръсени с кетчуп? Сега вече
Коментари Харесай

Хибридът Томтато ражда и картофи, и чери домати

Хапват ви се пържени картофки, поръсени с кетчуп? Сега към този момент имате опция да си набавите нужните артикули за вкусното похапване единствено от едно растение. Става дума за Томтатото – растението, което ражда и картофи, и чери домати. Странният хибрид към този момент може да бъде закупен по пазарите в Нова Зеландия и Англия.

Създателите на Томтатото са основаната на Острова компания Томсън и Морган. Веднъж засадено, новото растение наподобява на общоприетоо доматено растение. Ражда няколко десетки чери домати. Издърпате ли го от земята, разкрива изцяло развити картофи, висящи от корените му.

Растението се развива за няколко месеца, какъвто е и общоприетият цикъл на живот на доматените и картофените насаждения. Плодовете на растението (и домати, и картофи) зреят едновременно. От компанията производител изясняват, че се отглежда по желание на стопанина на закрито или намерено.

Томтатото не е генетично модифицирано растение, а е основано посредством развой, наименуван графтинг. Процесът съставлява сполучливо свързване на две растения в едно, тъй че площта, нужна за живот на едно растение (в този случай на доматите), се комбинира с по-здрави или енергични корени на друго растение – картофи.

 Чери Домати

По стъблото на едното растение се прави лек разрез. В него се поставя част от другото растение. Двете разнообразни растения се свързват естествено, като в последна сметка образуват едно растение. Процесът е прочут в нашите ширини като ашладисване. Той е най-успешен, когато растенията са от същия тип, както в тази ситуация с доматите и картофите.

Директорът на компанията Томпсън и Морган Пол Хансфорд споделя пред Би Би Си, че компанията работи по присаждане на тези две растения в продължение на повече от 15 години. Това е доста мъчно да се реализира, тъй като доматеното и картофеното стъбълце би трябвало да бъдат с една и съща дебелина, с цел да се получи присаждането, прибавя той.

Подобни растения са били създавани и преди посредством присаждане, само че в никакъв случай за комерсиална цел. На тях до момента постоянно им е липсвало един значителен детайл – усет. За томтатото обаче може да са каже какво ли не, само че не и че му липсва усет, споделя още Хансфорд.

Към момента Томтатото се радва на огромен триумф. Цената му е 14.99 английски лири или към 24 $, оповестява Би Би Си.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР