Ханес Бьокер има дългогодишен опит в рекламната индустрия, като в

...
Ханес Бьокер има дългогодишен опит в рекламната индустрия, като в
Коментари Харесай

Ханес Бьокер, Red Bull: Работата с пилотите от Формула 1 много помага на модната ни марка

Ханес Бьокер има дълготраен опит в рекламната промишленост, като в кариерата си е работил за разнообразни организации, измежду които KNSK BBDO, Ogilvy и DDB. През 2018 година той се причислява към Red Bull, където дава отговор за построяването на стилния бранд AlphaTauri. Бьокер е и член на борда на Art Directors Club of Europe (ADCE). Той беше измежду лекторите в тазгодишното издание на най-големия рекламен фестивал в България - ФАРА. Срещахме се с него в Бургас и разговаряхме за връзката сред стилния бранд и водачите във Формула 1, изкуствения разсъдък в рекламата и промишлеността, отразена в киното. Ханес Бьокер има дълготраен опит в рекламната промишленост, като в кариерата си е работил за разнообразни организации, измежду които KNSK BBDO, Ogilvy и DDB. През 2018 година той се причислява към Red Bull, където дава отговор за построяването на стилния бранд AlphaTauri. Бьокер е и член на борда на Art Directors Club of Europe (ADCE). Той беше измежду лекторите в тазгодишното издание на най-големия рекламен фестивал в България - ФАРА. Срещахме се с него в Бургас и разговаряхме за връзката сред стилния бранд и водачите във Формула 1, изкуствения разсъдък в рекламата и промишлеността, отразена в киното. Какво ви задържа повече от 20 години в рекламната промишленост?
Винаги е забавно в тази промишленост. Любопитен съм и съм сменял доста работни места. Започнах като графичен дизайнер, младши арт шеф, старши арт шеф, креативен шеф, ръководещ шеф. Винаги съм чувствал, че тази специалност е доста забавна.
От всички изброени коя беше най-скучната ви работа?
Това, което в никакъв случай не съм харесвал да върша, е корпоративен дизайн. Всичко да бъде написано - от визитна картичка, пред благодарствено писмо, до автограф на мейла.
Какво съгласно вас е наложително да се промени в рекламната промишленост?
Мисля, че би трябвало да има тъждество в заплащането.
Реклама
Относно казуса с привличането на хора, той опира до това каква работа предлагаш. Мисля, че доста младежи си потеглят от рекламата, тъй като не виждат логичност в дилемите, които им се дават. Разбирам, че никой не желае да работи по нощите за изявления в обществените мрежи, в случай че може да зададе команда на AI. Aгенциите би трябвало да дават на младите да вършат вълнуващи неща като пълноценна част от екипа.
Какво ви оказа помощ и какво ви попречи в построяването на AlphaTauri под шапката на огромен бранд като Red Bull?
Този бранд може да бъде построен единствено в средата на Red Bull. Името му идва от съзвездието, историята на марката идва от Red Bull, слоганът му Fits body and mind също. Все отново сме дъщерно сдружение на Red Bull.

Никой обаче не ни е поставял ограничавания. Присъединих се към марката година след основаването му, само че се включих във всичко - първа, втора сбирка, дистрибуция, маркетинг. Печелим и от Формула 1 и тима, който се преименува на Scuderia AlphaTauri. Това беше от огромна помощ за нас за разпространение на марката.
Каква е бизнес връзката сред енергийна напитка и фешън бранд?
Red Bull се появява през 1987 година, като открива цялата категория на енергийните питиета. Идеята беше да отидем в сфера, където също може да измислим нещо новаторско.
Реклама
Модната промишленост наподобява към този момент открита. Има сезонност, способи за показване на сбирките, бизнес похвати, а ние се опитваме да вършим нещата по друг метод. Не единствено от позиция на облеклата, а и по какъв начин вършим бизнес с сътрудниците ни.
Иновация е мощна дума. Какво новаторско има в облеклата ви?
Патентовали сме Taurobran технологията за водоустойчивост, която може да се приспособява за облекла, в които не е била употребена досега, да вземем за пример пуловери или спортни екипи. Работим с японски сътрудници за 3D плетене на пуловери, без шевове, целият се изплита едновременно от една част. Производството е доста бързо и съвсем няма боклук на плат. Имаме и подгряващо яке с технология, която никой различен не е употребявал досега. С сътрудниците ни от Schoeller and Deutsche Telekom направихме система, с която може да затопляш разнообразни елементи на якето с избрана температура и да го управляваш през приложение.
Как тимът на F1 Scuderia Alpha Tauri оказа помощ на бизнеса на марката? Наблюдавате ли връзка сред представянето на водачите и продажбите?
Пилотите Ник де Врис и Юки Цунода не са измежду главните кандидати все още, само че има връзка сред представянето им и това ни оказва помощ доста. Ако промотираме водачите, доближаваме до повече хора. Те са лицата на марката и снимаме акциите с тях. Те са инфлуенсъри. Това ни оказва помощ доста и в подтекста на F1, където също се случват нововъведения.
А представянето на тима на Red Bull, и изключително на водача Макс Верстапен, има ли отражение върху марката?
Да, има. Те са инфлуенсъри с доста по-голям обсег. След едно от надпреварите Макс носеше нашия бранд. Имаме партньорство и с медиата FIA (Federation Internationale de l`Automobile) и ги обличаме. Понякога може да видите и изпълнителния шеф на F1 Стефано Доменикали, облечен с блуза и яке на AlphaTauri.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР