Хамас заяви, че групировката ще освободи всичките 240 израелски заложници,

...
Хамас заяви, че групировката ще освободи всичките 240 израелски заложници,
Коментари Харесай

Може ли Маруан Баргути, „палестинският Мандела“, да донесе мир на Газа?

Хамас съобщи, че групировката ще освободи всичките 240 израелски заложници, арестувани в Газа, единствено в случай че Израел се съгласи да освободи всички палестински пандизчии. Сред заключените е Марван Баргути, наказан на пожизнен затвор през 2004 година за смъртоносни офанзиви против израелци. За доста палестинци техният „ Нелсън Мандела “ е водач в очакване.

След ужасяващите офанзиви на 7 октомври, които убиха 1400 израелци и видяха 240 мъже, дами и деца, взети за заложници от Хамас, представител на военното крило на групировката съобщи, че „ цената, която би трябвало да се заплати “ за връщането на заложниците е да „ празни [израелски] затвори за всички палестински пандизчии ”.

Маруан Баргути, именуван „ Палестинският Нелсън Мандела “, е един от най-известните измежду тях. Арестуван от израелските сили през 2002 година, някогашният водач на Tanzim, войнствена секта на Fatah, беше наказан на пет доживотни присъди затвор за голям брой обвинявания в убийства и участие в терористична организация.

„ Всеки път, когато има вътрешна рецесия или експлоадиране с Израел, името му се появява “, сподели Жан-Пол Шаньоло, началник на Institut de Recherche et d'études Méditerranée Moyen-Orient (iReMMO), Париж основан мозъчен концерн.

„ Той беше задържан преди повече от 20 години, по време на [2000-2005] Втората интифада. Той беше доста деен водач на Фатах и ​​не беше погубен “, изясни Шаньоло. „ Това е значима детайлност, тъй като по това време имаше доста целенасочени убийства и той не беше един от тях. Той беше задържан и не мисля, че това беше инцидентно.

Зад решетките на затворническата си килия Баргути отхвърля да бъде принуден да мълчи. Той изигра основна роля в подписването на Документа на затворника през 2006 година, написан от палестински пандизчии, свързани с Фатах, Хамас, Ислямски джихад, Народния фронт за избавление на Палестина (PFLP) и Демократичния фронт за избавление на Палестина (DFLP).

От 1947 година до 2023 година: Проследяване на комплицирания, драматичен израелско-палестински спор

Текстът приканва за основаването на палестинска страна на границите от 1967 година, за ограничение на палестинската опозиция на територии, окупирани през 1967 година, за съблюдаване на взаимно преустановяване на огъня и за палестинците да отстояват правото си на опозиция против окупацията в сходство с интернационалното право. Неговата цел беше да образува съдружно държавно управление, с цел да излезе от политическата невъзможност, провокирана от изборната победа на Хамас през 2006 година в Ивицата Газа. Смятана за „ терористична организация “ от Европейски Съюз, Съединени американски щати и Израел, успеха на ислямистката формация в никакъв случай не беше приета и докара до жестоки конфликти сред поддръжниците на Фатах и ​​Хамас.

Популярен измежду младите палестинци  

През годините Баргути се нарежда като единствения човек, кадърен да сплоти съперничещи палестински политически групи. „ Той е непосредствен до Хамас и съпровожда групата на няколко пъти, изключително с документа на пандизчията. Той съумя да накара Хамас и Фатах да се спогодят. Той е човек, който има способността да сплотява хората и по тази причина той имаше положителни шансове да завоюва законодателните избори през 2021 година “, сподели Шаньоло.

Но изборите в Палестина през 2021 година по този начин и не се състояха. След гибелта на Ясер Арафат през 2004 година Махмуд Абас е единственият президент на Палестинската власт. Въпреки че мандатът му публично изтече през 2009 година, Абас отсрочи изборите за неопределен срок, базирайки се на отхвърли на Израел да разреши включването на Източен Ерусалим в изборите.

Много специалисти обаче считат, че същинската причина за решението на 88-годишния президент е да избегне съкрушително проваляне. „ Сравнително надеждните израелски и палестински социологически изследвания дадоха на Баргути сериозен късмет да завоюва Абас. Той към момента има авторитет измежду палестинското население “, сподели Шаньоло.

Френският геополитически академик и специалист по Близкия изток Фредерик Енсел е склонен. „ Той прекара доста години в пандиза в Израел, което явно му основава известност на честност, подвиг и национализъм в очите на палестинците “, изясни Енсел. „ Когато беше началник на Фатах, той поддържаше съюз с Хамас, което не важи за всички членове на палестинската власт. “

През последните години Баргути се обрисува в палестинските социологически изследвания като най-популярната фигура измежду младежите, надалеч пред Абас и водача на Хамас Исмаил Ханийе.

Най-търсени: Лидерите на Хамас на радара на Израел

През август 2023 година брачната половинка му Фадва Баргути започва още една интернационална акция, призоваваща за освобождението му, наречена „ Свобода за Маруан Баргути, Мандела от Палестина ”.

„ От години се водят акции за освобождението на Баргути, а точно за номинирането му за Нобелова премия за мир. Подобно на Мандела, той е прекарал повече от 20 години в пандиза, тъй че това ускорява символичната му стойност като политически договарящ “, каза  Шаньоло. „ Това е напълно разумно, тъй като всъщност ускорява концепцията, че той има потенциала да бъде сплотяващ водач и да се измъкне от невъзможна обстановка. “

Престоят в затвор от дълго време е източник на легитимност за палестинския народ, означи той. „ Онези, които излизат от пандиза, са украсени с ореол, това е един тип обред на опозиция “, сподели Шаньоло.   

На политическата сцена малко хора могат да заемат мястото на Баргути. „ Потенциалните водачи нямат харизма и освен това, са ненавиждани от популацията тъкмо тъй като са част от палестинския уред за сигурност, който си сътрудничи с израелската сигурност, ” сподели Chagnollaud.  

„ Когато става въпрос кой е по-популярен измежду палестинците да вземем за пример, това е Баргути, а не Мохамед Дахлан, ” Encel прибавя.    

Дахлан беше някогашен водач на Фатах в Газа и беше в заточение в ОАЕ, откогато Хамас пое контрола над Ивицата през 2007 година В скорошно и рядко интервю с The Economist предприемачът, наказан за корупция, приказва за нуждата от основаване на държавно управление в линията Газа, формирано от технократи от Газа и Западния бряг за две години, след края на войната с Израел.След този временен интервал, той сподели, че изборите могат да се проведат без изключването на Хамас, „ което няма да изчезне ”.

Ако Дахлан не е загатнал Баргути, това е тъй като той не има вяра в един единствен, инцидентен водач. За него никой не може самичък да позволи палестинската рецесия, тъй като, както той сподели пред The ​​Economist, „ времето на героите отмина с Арафат “.

„ Израел няма да успее да изкорени Хамас “ 

Шансовете Баргути да стане водач след края на войната са ниски, съгласно Шаньоло. Израел не отговори на апела на Хамас за замяна на пандизчии и изиска абсолютно освобождение на заложниците, държани от Хамас. „ Подобен продан е доста необичаен и всичко може да се промени от един миг до идващия. Ако той бъде освободен, да, той би могъл да изиграе роля. Но в сегашния безпорядък не виждам по какъв начин това е допустимо. Освен в случай че не бъде кооптиран от Фатах, която не го желае, ” означи той.   

За Енсел няма гаранция, че Баргути ще се съгласи да „ поеме огромни отговорности отпред на Палестинската власт и други особено в Газа ”.

С изострянето на войната сред Хамас и Израел бъдещето на линията Газа наподобява все по-неясно. „ Не имам вяра, че Израел ще успее да изкорени Хамас, даже военното му крило “, сподели Шаньоло. „ И даже в случай че израелците се оправят, различен боен клон ще се появи рано или късно. “

„ Газа, въпреки това, ще бъде унищожена. Това е цялостна злополука и никой не знае какви ще бъдат следствията “, заключава той.

 

Тази публикация е превод на истинската версия на френски.

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР