Хълмисти дюни, безкрайни плажове. Малки селца, сгушени в плантации с

...
Хълмисти дюни, безкрайни плажове. Малки селца, сгушени в плантации с
Коментари Харесай

Зелена светлина: Кораб от отпадъци

Хълмисти дюни, безкрайни плажове. Малки селца, сгушени в плантации с кокосови и мангови дървета. Всичко това е събрано на Ламу - една от перлите на Индийския океан. На острова колите са табу. Придвижването става с магарета и платноходки. Всичко може би щеше да е съвършено, в случай че не беше настъплението на отпадъците. Пластмасaтa завзема все по-големи пространства от острова.

Един човек от Ламу, обаче, поведе война сreshtu замърсяването. Бен Морисън е локалният уредник на сафарита. Мечтател, който обича случките. Новото му предизвикателство е построяването на транспортен съд от боклуци. Идеята му хрумнала след разчистване на плажове, при което били събрани 33 тона отпадъци. Достатъчно материал, с цел да се осъществя концепцията на Морисън.

АЛИ АБДАЛА, занаятчия на кораби


Нашите плажове в действителност са нечисти с пластмасови боклуци. Така че с този транспортен съд желаеме да предизвикаме вниманието на хората.


Строежът на кораба е поверен на Али Абдала, прочут занаятчия в Кения. Той признава, че задачата е труднa, само че пък напъните си заслужават.

АЛИ АБДАЛА, занаятчия на кораби

За построяването на транспортен съд са нужни доста дървета, а в този момент не се постанова да сечем. Радвам се, тъй като по този метод ще спасим дървета.


Али Абдала обича да си спомня детството. Тогава на острова нямало боклуци. Но в този момент магаретата почнали да умират, тъй като в храната им все по-често попадат пластмасови отпадъци. Кения е страната с едни от най-тежките закони против пластмасовите боклуци.
През лятото влезе в действие възбрана за потребление на полиетиленови пликове. Нарушаването й се санкционира със солидна санкция или 4-годишна присъда. Али Абдала има вяра, че страната му може да се оправи със замърсяването. Дозателството ще бъде построеният от него транспортен съд.

САМ НАРУЯ, притежател на фабрика за преработване

Това е кръговата стопанска система. Ето, имаме боклуци, разделяме ги, махаме, които не стават, а с останалите строим. Да, ние вършим първия транспортен съд, напълно от боклуци. Абдала и неговият екип правят нещо в действителност ужасно. Те съумяват да сглобят всички тези елементи.


За построяването на кораба, майсторът употребява рециклирани дъски. Убеден е в триумфа си. Тестът ще бъде след няколко месеца, когато първият стабилен транспортен съд, изработен напълно от боклуци, ще бъде тестван на вода - с пътешестване до Южна Африка.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР