Хакери атакуват мейлите на стотици българи, като им изпращат фалшиви

...
Хакери атакуват мейлите на стотици българи, като им изпращат фалшиви
Коментари Харесай

Хакери изпращат фалшиви призовки на българи, изнудват ги за пари

Хакери нападат мейлите на стотици българи, като им изпращат подправени призовки от името на полицията. Те се показват от името на разнообразни отдели и асоциации и желаят огромни суми от потребителите, против които им дават обещание да спрат следствия против тях. 
Прочетете още
В доста от известията се твърди, че потребителят е следен и е установено, че е гледал видеа със полова употреба на деца. Той би трябвало да заплати избрана сума в границите на 72 часа, в случай че не желае да влезе в пандиза, защото против него е стартирано следствие.

Близо 200 хиляди души са получили подправения имейл от името на Министерство на вътрешните работи, разясняват от отдел „ Киберпрестъпност “ ГДБОП.

„ Тези имейли имат текст на български език, употребява се логото на полицията, българското знаме, употребяват се имената на известни български служители на реда, представители на правоохранителни органи. Преди към година започнаха сходни имейли и те главно претендират да са изпратени от българската полиция. Някои от имейлите употребяват думата „ конвокация “, която не е българска дума, изяснява Владимир Димитров, шеф на отдел „ Киберпрестъпност “ към ГДБОП пред 24 часа. 

Българската полиция не изпраща призовки по имейл. Това се случва посредством еднообразен чиновник. А залавянето на причинителите е съвсем невероятно, поради положителното им прикриване в интернет пространството.

„ Имаме индикация, че причинителите са френско говорящи жители от северноафрикански страни “, изяснява Димитров.

Макар и да участва подписа на шефа на Министерство на вътрешните работи, имейлите сами се разкриват като подправени. А хакерите настояват, че потребителите, които получават този имейл, са следили материали с детска полова употреба и против тях се води следствие.

„ Това на процедура е текст на български език, който дори е преведен с автоматизирани средства на превод. Някои от думите не са на български, словореда и правописа е погрешен. Основната концепция е да се стресират хората, да си помислят, че тази призовка се изпраща от българската полиция. Като доста постоянно приканват жертвата да изпрати парите в северноафрикански страни като Мали, Кодивоар, Мавритания, само че освен там имаме случаи, при които се приканват български жертви да изпратят пари на банкови сметки в Португалия, Швейцария, Англия, Полша, Турция “, споделя още Димитров.

Предвиденото наказване за компютърна машинация е от един до шест години затвор. Но практиката на отдел „ Киберпрестъпност “ сочи, че измамниците се измъкват единствено с условни присъди, санкция или пробация.
„ За да вземем данни кой е разкрил тази банкова сметка, както и къде са отишли парите лишава няколко месеца със способите на интернационална правна помощ. А през това време не престават да валят при нас сигнали за над 13-14 типа киберпрестъпления “, твърди Димитров.

Сред получилите подправени призовки е и пловдивския юрист Станислав Станев. " Измамата проличава отдалеко. Но за жалост има много хора, които евентуално ще се подлъжат и ще платят на измамниците. Тъй като мейлите са от името на Министерство на вътрешните работи, министерството би трябвало да организира бърза акция, с която да предизвести жителите, че се касае за хакерска машинация " разяснява той за TrafficNews.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР