Хаитяни бягат от домовете си в Порт-о-Пренс, докато груповото насилие нараства

...
Хиляди хаитяни бягат от домовете си в Порт-о-Пренс на фона
Коментари Харесай

Хиляди хаитяни бягат от домовете си в Порт-о-Пренс на фона на растящо гангстерско насилие, което уби повече над 2400 души досега тази година.

ООН каза, че 5000 са избягали от района Carrefour-Feuilles тази седмица, след като членове на бандата са поели контрола.

Междувременно местните хуманитарни групи спряха жизненоважни услуги, тъй като опитите на правителството да потуши насилието се провалиха.

Съветът за сигурност на ООН скоро трябва да реши дали да изпрати многонационални сили, за да помогне за възстановяването на реда.

В Карфур-Фьой и околните райони, където е имало месеци на гангстерска война, поток от жители бяха забелязани да носят куфари или да си тръгват с вещи, завързани за колите си.

Видео, записано от агенция Ройтерс, показва жени, които плачат до тялото на мъж, който банда членове са били убити.

Ройтерс каза, че много от тези, които са успели да избягат, са се събрали в местна военна база с искане за помощ срещу бандите.

Вътре в столицата, взета за заложници от брутални банди СЛУШАЙТЕ: Какво се обърка в Хаити?

Десетилетия на нестабилност, бедствия и икономически неволи направиха Хаити едно от най-бедните и най- насилствени държави в света.

Насилието между бандите се увеличи след убийството на президента Жовенел Мойс през 2021 г., което доведе до изпадане на голяма част от територията на страната от контрола на правителството .

Войните за територия оттогава доведоха до вълна от бежанци, остър недостиг на храна, убийства, отвличания и сексуално насилие.

Говорителят на службата по правата на ООН Равина Шамдасани каза в петък, че най-малко 2439 хаитяни са били убити, 902 ранени и 951 отвлечени тази година.

" Доклади от Хаити тази седмица подчертаха изключителната бруталност на насилието, което се упражнява върху населението“, каза тя. банди са довели до линчуване на 350 души от април. От тях 310 са били предполагаеми членове на банда и един е бил полицай.

Според временните данни, публикувани от една местна правозащитна група, 30 души са били убити и повече от дузина други бяха ранени при нападения в столицата в четвъртък.

Посолството на САЩ, което вече беше евакуирано от несъществен персонал, затвори в четвъртък поради продължителна стрелба в района.

Правителството на Хаити заяви, че ще разположи "всички свои сили", за да възстанови реда в Carrefour-Feuilles. Въпреки това, зле оборудваната му полиция се бори срещу тежко въоръжени банди.

Международният червен кръст каза, че „за броени дни насилието е ескалирало драматично“, особено в райони, в които работи с местни групи.

Пътни блокади, инсталирани от враждуващи банди, спираха жителите да получат помощ, добави той.

Ан Лий, съосновател на базираната в САЩ група за реагиране при кризи CORE, която все още работи в столицата, каза, че много международни групи са напуснали поради нарастващо сплашване и насилие срещу персонала.

„Имаме член на персонала, който е загубил дъщеря си, защото е получавала припадък и не е могла да стигне до болницата“, каза тя. „Имаме служител, чийто брат беше обезглавен.“

Г-жа Лий каза, че няма нито един член от 100-членния екип на CORE в Хаити, който да не познава жертва на насилието.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш каза на Съвета за сигурност в доклад във вторник, че е необходима „стабилна употреба на сила“ от многонационално разполагане за възстановяване на реда и разоръжете бандите.

Кения изрази желание да ръководи такава сила. Съветът трябва да разгледа въпроса през следващите седмици.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР