Гватемалското правосъдие „се използва политически“ срещу новоизбрания президент: OAS

...
Организацията на американските държави (OAS) обвини прокурорите в Гватемала, че
Коментари Харесай

Организацията на американските държави (OAS) обвини прокурорите в Гватемала, че са предприели стъпки, които изглежда целят да попречат на новоизбрания президент Бернардо Аревало да поеме властта .

В реч в петък Еладио Лоизага, ръководител на мисията за наблюдение на изборите на ОАД, подчерта, че президентските избори на 20 август са били честни и точни.

Но той осъди последващите действия, предприети срещу победителя на изборите Аревало и неговата политическа партия Movimiento Semilla или Seed Movement.

„Като се имат предвид документираните условия, невъзможно е мисията за наблюдение на изборите да стигне до друго заключение освен това, че в този много специфичен случай механизмите и инструментите на гватемалското правосъдие се използват политически“, каза Лоизага на специална среща на постоянния съвет на OAS.

Лойзага добави, че усилията на прокурорите са били „селективни, непропорционални и ясно съобразени с политическия момент“.


Прокурорите многократно са се опитвали да суспендират правния статут на Seed Movement поради твърдения, че членските подписи, използвани за създаване на партията преди години, са измамни. Seed Movement е организирано през 2017 г. и е законно признато през 2018 г.

Последното спиране дойде в понеделник, само часове преди Върховният избирателен трибунал да потвърди победата на Аревало.

Този ход не позволява на членовете на Seed Movement да заемат ключови държавни постове, включително в комисиите на Конгреса.

В сряда Конгресът на Гватемала, контролиран от сегашната управляваща партия, отговори на спирането на партията, като определи всички представители на Seed Movement като независими.

Тези представители включваха самия Аревало, тъй като той в момента служи като конгресмен. Той трябва да положи клетва като президент през януари.

Роман Кастеланос, друг законодател от Seed Movement, каза, че спирането на партията ще доведе до загуба на нейните членове от председателството на единствената комисия на Конгреса, която ръководят, както и от други ръководни позиции.

В петък Аревало отново проведе пресконференция, за да разкритикува действията на правителството.

„Виждаме държавен преврат в движение, в който правосъдният апарат се използва за нарушаване на справедливостта“, каза Аревало.

„Ние предупреждаваме гватемалския народ, че има още четири месеца, през които тези политически мафии ще се опитат да извършат държавния преврат“, добави той. „Съпротивата на народа е легитимна.“

OAS също отправи някои от най-силно формулираните си критики досега, отхвърляйки спирането на Seed Movement.

„Суспендирането изглежда има за цел да попречи на новоизбрания президент, новоизбрания вицепрезидент и други избрани служители да встъпят в длъжност“, пише в прессъобщение от четвъртък.


Аревало, син на предишен президент на Гватемала, фокусира кампанията си върху въпроси като неравенството и корупцията.

Първоначално той беше тъмен кандидат, не се очакваше да продължи след първия кръг на гласуването на 25 юни.

Но след като си осигури място на балотажа на президентските избори на 20 август, той и партията му се сблъскаха със серия съдебни действия, които повдигнаха вежди относно почтеността на изборите в Гватемала.

Соперническите партии се опитаха да спрат сертифицирането на първия тур на гласуването. И когато прегледът потвърди резултатите от юни, прокурорите успешно подадоха петиция за спиране на Seed Movement през юли, ход, който в крайна сметка беше отменен като нарушение на изборния закон.

Прокурорите също така поискаха полицията да нахлуе в централата на Seed Movement, както и в офисите на изборния орган на Гватемала.

Въпреки това Аревало победи консервативния съперник Сандра Торес във втория кръг на гласуването на 20 август с повече от 20 точки.

Все пак канцеларията на главния прокурор на Гватемала обеща да продължи разследването си, преследвайки второто спиране през август. Междувременно Торес все още не е признал изборите. Вместо това нейната партия, Национално единство на надеждата, подаде жалба за нередности при окончателното преброяване на гласовете.

Тези ходове предизвикаха загриженост относно „законодателството“, практиката да се въоръжава съдебната система на дадена държава за политически цели.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР