Загриженост за свободата на печата, тъй като органът на редакторите в Индия е обвинен за доклада на Манипур

...
Гувахати, Индия – Полицията в щата Манипур в Индия е
Коментари Харесай

Гувахати, Индия – Полицията в щата Манипур в Индия е завела две дела срещу членове на Гилдията на редакторите на Индия (EGI), обвинявайки ги, че се опитват да предизвикат повече безредици в североизточния щат, където смъртоносно етническо насилие тлее от май.

Случаите, известни още като първи информационни доклади (FIRs), подадени в две отделни полицейски управления в неделя, дойдоха ден след като висшият редактор в страната издаде доклад, осъждащ „едностранчивото“ отразяване на местните медии за месеците- продължително насилие в отдалечения североизточен щат.

FIRs, подадени въз основа на жалби от двама лица в столицата на щата Имфал, посочват длъжностните лица на EGI – Бхарат Бхушан, Санджай Капур, Сиема Гуха и президентът на пресата Сима Мустафа – обвинявайки ги в насърчаване на вражда между различни групи , клевета и престъпен заговор сред другите обвинения съгласно индийския наказателен кодекс.

Повече от 150 души са били убити в продължилото месеци насилие между мнозинството от общността на Мейтей – които са предимно индуисти – и племената Куки-Зо, като правозащитни групи вдигат тревога за ролята на държавното правителство, ръководено от министър-председателя Bharatiya Janata Party (BJP) на Нарендра Моди.

Повече от 65 000 души са били разселени, като основната тежест на насилието е понесена от племенните общности Куки-Зо, които са предимно християни.

„Сериозни опасения“

Експерти по правата на ООН в понеделник осъдиха „бавния и неадекватен отговор“ на индийското правителство на предполагаемите нарушения на правата.

„Имаме сериозни опасения относно очевидно бавната и неадекватна реакция на правителството на Индия, включително правоприлагащите органи, за спиране на физическото и сексуалното насилие и речта на омразата в Манипур“, експертите, включително специалните докладчици за насилието срещу жени и момичета и на изтезания, се казва в изявление.

Моди наруши 79-дневното си мълчание по отношение на насилието в Манипур през юли, след като видео, показващо две жени от племето, показвани голи, предизвика глобален протест. Той обеща, че виновните няма да бъдат пощадени.

„Това, което се случи с дъщерите на Манипур, никога не може да бъде простено“, каза той на 20 юли.

Опозиционните партии обаче обвиниха министър-председателя, че прави твърде малко и твърде късно. Те също така обвиниха хиндуистката националистическа BJP, че е забавила дебата за Манипур в парламента, където поискаха изявление на Моди.


EGI в своя доклад за установяване на факти, публикуван в събота, каза, че медиите в Манипур изглежда са се превърнали в „медия Meitei“ на фона на конфликта, тъй като се позовава на предполагаемото пристрастно отразяване в полза на доминиращата етническа група.

Редакторският орган заяви, че неговият доклад, базиран на факти, събрани между 7 август и 10 август, се основава на изявления, направени от няколко страни, включително индийската армия относно „неравномерния и пристрастен репортаж за етническите сблъсъци в Манипур от местните и национални медии”.

През юли EGI излезе с изявление за пресата, в което изрази загриженост относно „забележимото пристрастие в отразяването, което допринася за раздора и насилието“, което по-късно беше последвано от публично набиране на средства за проучвателното пътуване.

>

Щатът с население от 3,2 милиона души е без интернет връзка от май, което затруднява журналистите да докладват от щата. EGI каза, че забраната за интернет е имала „вреден ефект върху журналистиката“, тъй като е повлияла пряко на комуникационните линии между репортери, редактори и източници.

На пресконференция в понеделник главният министър на Манипур Н. Бирен Сингх постави под съмнение правомощията на EGI да провежда разследване за установяване на факти в щата и обвини редакторския орган, че „стига до заключение след среща с някои части“ от обществото .

Жалбоподателят в един от FIR твърди, че докладът на EGI е бил спонсориран от „нарко терористи“, термин, често използван от някои лидери на BJP за обозначаване на малцинствените племена Kuki-Zo, които също се наричат ​​„нелегални имигранти“.< /p>

Осъждайки доклада, Синг каза, че държавното правителство е действало срещу редакторския орган за „опит за създаване на повече сблъсъци“.

Действието срещу EGI дойде, тъй като докладът му подчертава предполагаемата партизанска роля на държавното ръководство в справянето с етническото насилие.

„Половин печен“

Междувременно Съюзът на всички работещи журналисти в Манипур (AMWJU) и Гилдията на редакторите Манипур (EGM) нарекоха доклада на EGI „полупечен“.

Двете медии заявиха, че в доклада има много твърдения и „погрешни представяния“, които вредят на репутацията на журналистическата общност, особено на базираните в Имфал медии.

Сред няколко констатации в доклада, на които се противопоставя, в изявлението се казва, че докладът на EGI не е представил възгледите, представени от AMWJU и EGM, особено насилието и заплахите, пред които са изправени журналистите от Манипури. Те също се противопоставиха на обвинението, че приемат диктовка от главния министър.

Прадип Фанджубам, старши журналист и редактор на Imphal Review of Arts and Politics, каза, че докладът на EGI е изготвен „набързо“.

„Има толкова много несъответствия, като те зависят от слухове, без да проверяват записите, които казват нещо друго“, каза той пред Ал Джазира. „Тези момчета дойдоха тук за четири дни и стигнаха до заключение. Не трябваше да бързат.“

Издадена е корекция от EGI на снимка, включена в доклада, която погрешно я описва като къща на Куки, изгорена в насилието. Това беше един от няколкото други въпроса, повдигнати в полицейската жалба срещу пресата.


Въпреки това, местен журналист, който пожела да остане анонимен от съображения за сигурност, каза, че в Манипур няма свобода на печата.

„Всички медии тук обслужват съответните си общности. Откакто това правителство дойде на власт, спрях да се занимавам с журналистика. Кой иска главоболието от полицейски случай?“ каза той пред Ал Джазира.

Полицейският случай идва, след като Индия падна в Световния индекс за свобода на пресата, като в момента е на 161 място от 180 страни. Reporters Sans Frontiers, организацията с нестопанска цел, която в световен мащаб наблюдава свободата на печата, приписа ранга на възхода на BJP, водена от Моди.

По време на Сингх, главния министър, свободата на пресата също беше атакувана в Манипур. Журналистите са удряни в дела за клевета и бунт, както е документирано от друг медиен наблюдател, Комитетът за защита на журналистите (CPJ).

Надзорът наскоро публикува изявление относно нападение срещу трима журналисти от Манипур, за което се твърди, че са извършени от членове на индийските въоръжени сили. Войниците от своя страна обвиниха журналистите, че са хвърляли камъни по управляван от правителството дрон, каза CPJ, като се позова на новинарски съобщения.

При друг инцидент репортер от Aaj Tak, новинарски канал на хинди, каза на медиите, че е бил манипулиран от служител на BJP в офиса на Дирекцията за информация и връзки с обществеността в Имфал.

Няколко журналисти, базирани в Ню Делхи, също казаха, че докладът на EGI е наклонен в полза на общността, която претърпя по-големи загуби. Но те също така признаха, че репортажите в местните медии в Манипур са предубедени в полза на доминиращата общност на Мейтей.

Журналист, който пожела да остане анонимен, каза, че църква, изгорена на 22 май в района на Ню Чекън в Имфал, е била пропусната от местните медии, както и инцидент, при който тълпа Мейтей е изгорила линейка, превозваща седем... годишно момче Куки и майка му Мейтей.

Журналистът каза, че дори отразяването на вирусния видеоклип на жени от племето, дефилирали голи през май, е направено по предубеден начин от местните медии.

„Освен това, докато телефоните ни се отнемат, когато отразяваме насилие, журналистите от местните медии могат свободно да ходят с камерите си в долината, защото няма да идентифицират тълпата, участваща в насилие. Дори тълпата знае, че местните медии няма да ги разкрият, въпреки че се разхождат свободно с откраднати огнестрелни оръжия редом с местната полиция“, каза анонимният журналист.

В изявление в понеделник пресклубът на Индия, базиран в Ню Делхи, осъди FIR срещу членовете на EGI и поиска те да бъдат оттеглени. В него се казва, че полицейските случаи са „по-скоро случай на стрелба по пратеника, отколкото предприемане на мерки за възстановяване на мира в държавата“.

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР