Гурме ресторантът ONA е най-споменавата точка в България в последните

...
Гурме ресторантът ONA е най-споменавата точка в България в последните
Коментари Харесай

Филип и Яна - мечтателите, влюбени в Северозапада, които ще подсрещнат и нагостят Илон Мъск

Гурме ресторантът " ONA " е най-споменавата точка в България в последните 24 часа. Уникалното за северозападния район място, ситуирано в няколко остарели, само че реновирани къщи, в село Стакевци, освен демонстрира мястото през нова призма, а и е толкоз напредничаво, че сметката за вкусното похапване може да бъде платена виртуално - посредством биткойни.

 

Точно по този начин! Едва ли има друго сходно място в България. А зад страхотния интериор, изработен с безгранично въображение, стои професионализма и... родолюбието на един звезден готвач, избрал да възроди своя роден край, започвайки от нулата и стигайки до висините.

 

Шеф Филип Захариев е многопластова персона. Разбираме го от късата му, само че наситена с гении визитка.

Готвач по специалност, странник по душа, създател на книги по предопределение, занимание фотограф и прочие, само че най-много идеалист.

 

Именно огромната фантазия го води назад на село, назад в най-бедния завършек на България, на 13 км. от феномена Белоградчишките скали и на едвам 4 км. растояние от сръбската граница. 

 

От 18-годишен  Филип Захариев обикаля света, с цел да работи в най-различни кухни. Живее и се изявява като готвач из цяла Скандинавия, въртял е ножа и черпака  даже в най-северния ресторант в света, намиращ се на невероятното място Свалбард.

 

Последната му спирка е била звездният ресторант " Gruvelagaret " на норвежкия остров Шпицберген.

 

Днес Филип заменя всичко това за село с едвам 95 поданици. За да работи вкъщи, с цел да живее в родината и да остарее тук. За да покаже, че Северозападът не е идея пердута и че с доста обич може и то може всичко. 

 

Оказва се, че не постоянно Филип е бил подобен идеалист, а като доста младежи напуща региона, с цел да търси шанса си в чужбина.

 

Един диалог с татко му обаче го връща на село.

 

„ Най-големият ми тласък да направя fine dining ресторант в България и то на село в Северозапада бяха едни думи на татко ми. Изрече ги в отговор на моите, че тук няма никакво развиване и всичко е пропаднало: “Като си толко акълия, ми направи нещо ти, бе! ”

 

Тези думи се загнездиха някъде надълбоко в съзнанието ми и не ми даваха мира. Всеки път като се прибирах и водехме същия малоумен спор, го питах: “Какво да направя бе, човек?! Ти що не си направил нищо? ”

А той ми отговаряше да не виждам него, тяхното потомство си е изпяло песента. И е прав. 

 

Но тия решения не са лесни. А и елементарно няма на никое място. Това от дълго време ми е ясно. Лесно е да мрънкаш, но е жалко!

 

И гледайки тая необятна хубост, и слушайки всички в близост да мрънкат какъв брой сме зле, си споделих: „ Мамка му! Хвърлям се в дълбокото!

 

Потенциалът тук е толкоз огромен, че даже не можем да го асимилираме. Искам да потвърдя това освен на “мойте ”, а на целия свят!

 

Прибрах се и срещнах невероятни хора, които имат същото виждане като мен и които ме поддържат. Хора, които се борят със зъби и нокти да създадат бъдещето на тази страна и Северозападния ѝ край по-добро и по-цветно. С едни от тях взехме решение да стартираме плана Wild Dining ".

 

В последна сметка нещо в него надвива и взема решение да се завърне вкъщи - в „ дивия “ Северозапад. От обич към Видин и своя край.

Купува две къщи за посетители, които реновира за посетителите на ресторанта - гурме запалянковци.

Тук, пак в едно северозападно село, среща и огромната обич - Яна.

 

Софиянката Яна има сходна орис с тази на Филип. Заминава за Канада едвам 11-годишна, а единствено година по-късно е видяна от втората най-голяма фешън организация и става модел. На 13 години към този момент е корица на испанското издание на " Vogue ". Снимала се е и за списания като „ Elle “, „ Fresh “, взела участие е в дефилета на локални дизайнери в Торонто, в седмицата на модата, лице е на акции и търговски центрове. 

 

На 16 години застава „ от другата страна на моделството “ - приключва лицей със компетентност фризьорство и се хваща да чиракува в салони, основава си и лична клиентела.

 

Но на 20 взема решение да се завърне в България, тъй като " на село й е най-спокойно " и гордо декларира: " обичаме си го нашия край, тук желаеме да живеем, тук сме щастливи ". 

 

Преди година и половина Яна прибавя Филип във фейсбук. Разбира за него от майка си, която е чела двете му книги - „ Да осъзнаеш какъв брой си дребен “ и „ Където корабите умират “. В тях Филип разгласява впечатляващите си фотографии от пътешествията си и „ рестописи “ - по този начин назовава пътеписите за заведения за хранене.

 

Яна следи с интерес занимателните му постове, а едно нейно стори сграбчва вниманието му. Филип гледа по какъв начин Яна, във превъзходно въодушевление, пере черги в мивката на двора в Хайредин, босичка и надула на макс парчето „ Буба Мара “ на Брегович...

 

Филип я кани да взе участие в плана му - снима дами от Северозапада за декорация на ресторанта си. Двамата вършат фотосесии в двора на къщата й в Хайредин. Силно са впечатлени един от различен, откриват, че ги свързват доста общи неща - любовта към родния Северозапад, музиката.

 

Преди няколко месеца Яна се реалокира в Стакевци, с цел да работи по плана му и... сред двамата пламва обич.

 

А вярата зад амбициозното начинание на Филип и Яна под името " ONA " (дума на северозападен акцент, която значи " тя " ) е да привлича хора - от района, от България, от целия свят. И по този начин да помогне за съживяването на своя роден край.

 

И ето, че едвам година след старта, чудото се случва!

 

На 1 декември 2021 година, след планини от проблеми, те откриват ресторанта „ ONÀ “. 

Само за месец в „ забравения от Бога Северозапад “ идват посетители от Перу, Мексико, Германия, Швейцария, Франция, Англия, Израел, Дания, Австралия и Италия. Специално поради „ Она̀ “ пътуват и хора от Каварна, Варна, Велико Търново, Русе, Казанлък, Пловдив, Стара Загора, София, Търговище...

 

И до през днешния ден ресторантът работи на цялостен потенциал.

„ Оказа се, че не е полуда да отвориш първокласен файн дайнинг ресторант в „ дивия “ Северозапад. Навсякъде по света сходно начинание би се приело с възторженостти. Тук обаче виждам такава завист! Вместо да поддържат Филип, непрестанно му основават проблеми “, възмущава се Яна.

Как се поддържа първокласен ресторант в село, където никой не знае по кое време и за какъв брой време ще спрат водата или тока?

Филип се принуждава да товари в багажника посуда, която мие с ледена вода на някоя чешма.

„ С общината нямаме проблеми, само че с водоснабдяването и тока ще имаме. Оказва се, че в Стакевци на Филип му е пет пъти по-трудно, в сравнение с в оня ресторант накрай света “, ядосва се тя. Въпреки всичко обаче, двамата нито за момент не са си помислили да зарежат всичко и да се махнат.

Яна не се намесва в приготвянето на специфичните ястия на Филип - той си е намерил добър помощник-готвач.

Камериерка се грижи за общо 12-те кревати в къщите за посетители.

Яна посреща и настанява гостите, води счетоводството, защото следва по тази компетентност, и сервира. Непрекъснато чете и се осведоми за етикета при сервирането, за виното и със слънчевия си темперамент и комуникативност развлича гостите.

Концепцията на ресторанта е всички посетители да се хранят на една маса - поради основаването на непосредственост и чувството за общественост. „ Много постоянно някои си потеглят от тук с нови другари “, споделя Яна.

 

Каква е изненадата на гостите, когато схващат, че им сервира... топмодел, корица на Vogue...

Да си дамата до Филип значи с изключение на всичко друго и доста работа. „ Да, обаче не го чувствам като товар. Доста си ни е добре и умерено дружно, каквото и да вършим. Изключително ни е хубава атмосферата, намерихме си страхотни хора за екипа ни и се разбираме “, споделя Яна.

През февруари тя за пръв път ще пътува до Свалбард, защото Филип не е напуснал напълно работата си в елитния ресторант. Решил е да редува Свалбард, където е оставил заместител, със Стакевци, а Яна с неспокойствие чака да види какво е да живееш и работиш в най-северната точка на света.

 

Историята на Филип и Яна е в действителност завладяваща. Тя е доказателство, че напъните постоянно се награждават, а работата, в която е вложено сърце, се отплаща!

 

Днес началник Филип и Яна се готвят да посрещнат най-богатия човек на света. И до момента в който цяла България се вълнува от височайшата визията, то домакините евентуално са хем щастливи, хем напрегнати.

 

Яна има задачата да омае Мъск с домакински уют, фамилна конюнктура и съвършено обслужване. Както умее единствено един модел от корицата на " Vogue ".

 

A началник Филип има едвам пет месеца да впечатли посетител, който е обиколил съвсем целия свят и е виждал какво ли е.

Ала надали е вкусвал гурме кухня, приготвена с български артикули, съчетани с локалните северозападни обичаи, и поръсена с щипка обич. 

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и ! 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР