Губернаторът на Ню Мексико издаде заповед за преустановяване на откритото и скрито носене на оръжия в Албакърки

...
САНТА ФЕ, Н.Мексико (AP) — Губернаторът на Ню Мексико Мишел
Коментари Харесай

САНТА ФЕ, Н.Мексико (AP) — Губернаторът на Ню Мексико Мишел Лухан Гришам в петък издаде спешна заповед, спряла правото да се носят огнестрелни оръжия на обществени места в Албакърки и околния окръг за най-малко 30 дни насред вълна от насилие с оръжие.

Губернаторът от Демократическата партия каза, че очаква съдебни предизвикателства, но се чувства принудена да действа в отговор на смъртните случаи с огнестрелно оръжие, включително смъртоносна стрелба по 11-годишно момче пред бейзболен стадион от малката лига тази седмица.

Суспендирането на огнестрелни оръжия е свързано с праг за нива на насилствена престъпност, на който в момента отговаря само района на Албакърки. Полицията и лицензираните охранители са освободени от временната забрана.

Заповедта изисква „граждански административни наказания, предвидени по закон“, които включват глоба до $5000, каза Каролайн Суини, говорител на губернатора.

На хора с разрешения за скрито носене все още е позволено да транспортират оръжия до някои частни места, като например полигон или магазин за оръжия — при условие че огнестрелното оръжие има ключалка на спусъка или друг контейнер или механизъм, който прави невъзможно изстрелването , съгласно условията на заповедта.

Lujan Grisham каза, че ограниченията „ще поставят невероятни предизвикателства за мен като губернатор и като щат.“

„Приветствам дебата и битка за това как да направим новите мексиканци по-безопасни", каза тя на пресконференция, придружена от водещи представители на правоприлагащите органи, включително окръжния прокурор на района на Албакърки.

Луян Гришам спомена няколко скорошни стрелби в Албакърки. това беше стрелба на пътя в сряда пред бейзболен стадион от малката лига, която уби 11-годишния Фройланд Вилегас и рани критично жена, докато автомобилът им беше осеян с куршуми, докато тълпите напускаха вечерен мач.

Миналия месец 5-годишната Галилея Саманиего беше простреляна смъртоносно, докато спеше в кемпер. Четирима тийнейджъри влязоха в общността на мобилната къща в две откраднати превозни средства малко преди 6 часа сутринта на 13 август и откриха огън по ремаркето, според полицията. Момичето беше ударено в главата и по-късно почина в болница.

Губернаторът също цитира смъртта на 13-годишната Амбър Арчулета през август в окръг Таос. 14-годишно момче застреля и уби момичето с пистолета на баща си, докато бяха в дома му.

Високопоставеният републиканец в Сената на щата осъди решението за ограничаване на оръжията в лицето на насилие престъпление.

“„Едно дете е убито, извършителят все още е на свобода, а какво прави губернаторът? Тя... е насочена към спазващите закона граждани с противоконституционна заповед за носене на оръжия“, каза сенатор Грег Бака от Белен.

От 2019 г. Луджан Гришам е подписал набор от закони, които ограничават достъпа до оръжия, включително Закон за „червен флаг“ от 2020 г., който позволява на полицията или заместник-шерифа да поискат от съд временно отнемане на оръжия от хора, които биха могли да наранят себе си или други, разширяване на изискванията за проверка на миналото за почти всички частни продажби на оръжие и забрана за притежание на огнестрелни оръжия за хора с постоянни заповеди за защита за домашно насилие.

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР