Гуакамоле е може би най-известният кулинарен шедьовър на мексиканската кухня.

...
Гуакамоле е може би най-известният кулинарен шедьовър на мексиканската кухня.
Коментари Харесай

Три класически рецепти за гуакамоле

Гуакамоле е може би най-известният кулинарен шедьовър на мексиканската кухня. То е едно от желаните ястия на ацтеките от антични времена.

Представлява разядка (пюре или гъст сос) от пюрираната сърцевина на авокадо, и най-често с добавени лимонен сок и нарязани на ситно домати, лук и чушки. Гуакамоле е необятно публикувано в Мексико, Съединени американски щати и Западна Европа.

Здравословно, вкусно и диетично – точното изложение за това мексиканско предястие. Поради високото му наличие на изключително потребните омега-3 мастни киселини, витамини от В група, като и витамин Е и К, се избира от хората, практикуващи здравословен метод на живот.

 Вкусно Гуакамоле

Разбира се, за изработката му има безчет разнообразни предписания, по тази причина през днешния ден ще ви срещнем с трите най-разпространени от тях.

За първата ще имате потребност от 2 плода добре узряло авокадо, 1 мек домат, 2 с.л. зехтин, сокът от 1 лимон, сол, 1 с.л. раздробен лук, 1 смачкана скилидка чесън. Ако желаете да се доближите още повече до истинската мексиканска рецепта, може да добавите и малко люта чушка.

Плодовете авокадо и доматът се смачкват с вилица, до момента в който станат на гъсто пюре. След това може да добавите и останалите съставки, а за край би трябвало да разбъркате всичко добре. Тази обичайната рецепта авокадо се сервира с царевичен чипс.

 Пастет с Авокадо

Друга по-нетрадиционна, само че също толкоз изкушаваща рецепта за гуакамоле, включва 2 бр. авокадо, 2 по-големи скилидки чесън, 1 с.л. зехтин, черен пипер, сол, 1 ч.л. дижонска горчица, 1 с.л. доматено пюре или салца и по избор орехи.

Авокадото се издълбава от кората и се пюрира в блендера, дружно с останалите артикули, до цялостна гладкост. Чудесно предястие с бухнал самун.

За третата истинска рецепта ще имате потребност от 2 плода авокадо, 1 кофичка кисело мляко, сокът на половин лимон, 1 с. л. зехтин, 2 скилидки чесън, сос Табаско, черен пипер, сол. Авокадото и киселото мляко се пасират, до момента в който се получи гладка консистенция.

Прибавят се лимонът, зехтинът, чесънът, сос Табаско, пиперът и солта. Сместа се разсипва в купички и по този начин се оставя в хладилника да се охлади. След като я извадите гарнирайте всяка порция със филиз магданоз.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР